Акценти
Начало / Икономика / За опасност от спиране на обществения транспорт предупреждават автобусни превозвачи

За опасност от спиране на обществения транспорт предупреждават автобусни превозвачи

Има опасност в скоро време общественият транспорт в Плевенско да спре заради намалелия пътникопоток и нелоялната конкуренция на нерегламентирани превозвачи, за това алармираха днес на среща с журналисти автобусни превозвачи.

Малките фирми са на ръба на оцеляването, а по-големите вече отказват да обслужват някои линии, уточни председателят на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи в област Плевен Палушка Георгиева. Между 3 и 4 хиляди лева на ден е загубата само от нерегламентираните превозвачи, които са заели 90% от пазара. За последните 2 години пък са закрити почти 50% от преди действащите автобусни линии.

Проблемите повече не могат да се търпят, затова превозвачите са започнали срещи с местната управа по общини за търсене на начини за справяне със ситуацията. Вече са минали срещите в общините Белене и Гулянци, предстои събиране в Плевен. След като минат обсъжданията във всички общини в област Плевен, автобусните превозвачи ще изпратят писмо до финансовия министър Симеон Дянков, до министъра на транспорта Ивайло Московски и до всички институции, свързани с контролната дейност по превозите.

21 фирми членуват в Браншовото сдружение на автобусните превозвачи в област Плевен, те са изготвили и предложения за взимане на конкретни мерки.

Първите от тях са законодателни. През 2011 год. са приети административно-наказателните мерки в Закона за автомобилните превози, което ни удовлетворява. Има обаче един съществен проблем. Държавната автомобилна инспекция има право да съставя наказателни постановления, но няма право да спира леките коли на нерегламентираните превозвачи. Полицията пък има право да спира леките коли, но няма право да съставя наказат постановления. Затова предлагаме и в Закона за движение по пътищата да залегнат такива членове, които дасъответстват на Закона за автомобилните превози и полицаите също да имат право да издават наказателни постановления за нарушения.

Второто предложение е насочено конкретно към общините, с които автобусните превозвачи сключват договори за обслужване на линиите. Според клаузите в документите, общините имат грижа да не разрешават на нелегални превозвачи да са в близост до Автогарите и спирките в по-малките населени места и с тяхна охрана да се правят проверки. Това обаче не се случва. Палушка Георгиева обясни, че и в момента в близост до Автогарата в Плевен има няколко обособени като паркинги за нелегални превозвачи места. Затова предложението тези места да се оформят като синя зона, в пространството пред самата Автогара да се направи бус лента, а в селата да се монтират камери, които да следят за нелегален транспорт.

Друг начин за “хващане” в момента на престъплението е използването на т.нар. “тайни пътници”. Това са хора, които да ползват услугите на нерегламентираните превозвачи и с тяхна помощ после да стане разобличаването.

Редица мерки са взели до момента самите членове на Браншовото сдружение на автобусните превозвачи в област Плевен. Дори са записвали и табелите на нелегалните коли, които са предавали в полицията и в ДАИ. Нерегламентираните превозвачи обаче ползват купена на старо кола около седмица за превоз, после я продават за старо желязо, с парите купуват пореден автомобил и на следващата седмица се появяват с нова табела, обясниха собствениците.

Всичко това води до отлив на финанси заради намаляване на пътници, което се задълбочава. Затова например вчера превозвачът Величко Великов е изпратил уведомително писмо до кмета на Гулянци Лъчезар Яков, че от следващия месец спира да изпълнява курса Плевен – Гулянци – Сомовит. “10 частни коли вървят преди мен и обират пътниците, загубите ми само на месец са към 1 000 лв. Вървим, само защото има работещи хора, които са си купили абонаментни карти – сутрин тръгват рано, вечер се прибират късно, а тогава нерегламентиран транспорт няма”, добави Великов.

А ако не настъпи по-добра ситуация, ще го последват и още превозвачи.

На втората снимка: едно от местата, където се събират нерегламентирани превозвачи

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...