Акценти
Начало / Образование / Няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година

Няма опасност от недостиг на учители в началото на новата учебна година

В началото на новата учебна година няма опасност от недостиг на учители, увери заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов по повод информацията на Агенцията по заетостта, че в момента има близо 1400 свободни работни места за учители, информират от Министерство на образованието и науката.

Юли и август са месеците, в които традиционно се търсят най-много учители във всяко българско училище или детска градина, обясни Стаматов и допълни, че това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. През лятната ваканция, някои учители намират нови работни места и се местят, същевременно в системата влизат нови кадри, стана ясно от думите на заместник-министъра. Стаматов припомни, че никога учебната година не е започвала без учители и че тази година броят на свободните работни места е съотносим с всяка предходна.

Според него за решението на проблема с липсващите кадри занапред ще се търсят варианти за по-тясна връзка с висшето образование, както и ще се използват всички възможности, които законът дава, за отваряне на системата за специалисти, които нямат педагогическа специализация, но искат да работят като учители, например инженери и химици.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...