Акценти
Начало / Общество / Няма одобрен проект за възстановяване на композицията „Двете сърнета”

Няма одобрен проект за възстановяване на композицията „Двете сърнета”

Два идейни проекта участваха в обявения от Община Плевен конкурс за възстановяване на емблематичната за поколения плевенчани композици„Двете сърнета” в парк „Кайлъка”. Но конкурсната комисия, председателствана от заместник-кмета Милен Яков, след като разгледа представените проекти, не одобри нито един от тях.

Първият от идейните проекти е придружен от гипсов макет в мащаб 1:5, каквито са конкурсните изисквания. Представените документи са в пълен обем. Проектът обаче не отговаря на условието максимално да се доближава до оригинала, е мнението на членовете на комисията. Към втория идеен проект не е представен макет, в пакета документи са приложени само снимки на макет във видим мащаб 1:1, с което проектът не отговаря на изискванията, установи комисията.

С тези мотиви конкурсът беше прекратен, очаква се кметът Георг Спартански да обяви нов конкурс за изработване на скулптурна композиция „Двете сърнета”.

Оригиналът на скулптурната композиция, изработен от неизвестен автор, изчезва  през 1996 г. и не е открит от органите на реда. Амбицията на Община Плевен е чрез този конкурс да възроди един от символите на града.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...