Акценти
Начало / Култура / Няма класиран на първо място проект за паметник на Емил Димитров

Няма класиран на първо място проект за паметник на Емил Димитров

От седемте подадени проекта за участие в конкурса за изграждане на паметник на Емил Димитров журито, което заседава днес, допусна до разглеждане три. При отваряне на документите обаче се оказа, че един от тях не отговаря на всички условия на конкурса, тъй като превишава предварително обявената цена от 33 000 лв. и по тази причина отпадна от класирането. Между другите два проекта журито не можа да излъчи категоричен победител. Затова комисията излезе с предложение  до кмета Георг Спартански да реши дали да възложи изграждането на паметник на автора, чийто проект е класиран на второ място или да бъде обявен нов конкурс.

Два от проектите, които достигнаха до оценяване от журито, са на плевенските автори Убавка Симеонова и Константин Симеонов, третият  е на софийския скулптор Иван Чолаков. Именно проектът на Чолаков отпадна поради превишаване на финансовата рамка на конкурса. Имената на авторите бяха отворени след като журито определи трите проекта, които имат необходимите качества да участват в конкурса.

Проектът, класиран на второ място

До решението си комисията не стигна лесно. Оказа се, че тримата представители на СБХ от София – проф. Иван Праматаров, който бе и председател на журито, и колегите му доц. Богомил Живков и д-р Симеон Симеонов, категорично застанаха зад проекта на Иван Чолаков и изразиха съмнения, че другите двама автори ще могат да изградят паметника в реалния му размер – 2.20 м.  Според д-р Симеон Симеонов именно работата на софийския скулптор „притежава най-много качества на добрата скулптура” и е вкарана най-добре идеята за Емил Димитров. „Авторът притежава качествата да изгради в голям размер макета, който е показал. Докато другите двама – не ги притежават”, каза д-р Симеонов. Според него другите два проекта имат качества в главата, портрета, но във фигурите има проблем. Колегата му доц. Богомил Живков определи фигурите като гротескни.

Проектът, който отпадна заради превишаване на финансовата рамка, но беше определен като най-добър от повечето членове на журито. Птицата, която буди леко недоумение, давала интимен момент на паметника и  степен на емоционално възприемане на работата.

Председателят на журито проф. Иван Праматаров също беше категоричен, че макетът, представен от Иван Чолаков, отговаря в най-добра степен на конкурса. Според него птицата, която е на рамото на фигурата,  дава интимен момент на паметника. В портретния паметник това дава степен на емоционално възприемане на работата. Той подчерта, че  потретите и при трите проекта са много добри и представят възможностите на авторите, но изрази мнение, че авторът, чийто проект беше класиран на второ място ще има проблем при изграждането на паметника в реалните му размери.

Работата, която остана на трето място

Решението сега е на кмета Георг Спартански – ще възложи ли изграждането на паметника на Емил Димитров на класирания на второ място автор или ще обяви нов конкурс. Част от членовете на журито, между които и актьорът Христо Домусчиев, изразиха сериозно съмнение, че при втори конкурс ще се явят автори с по-добри предложения.

Припомняме, че преди да бъде възложено изграждането на паметника, ще има второ журиране. Предвидено е то да е в началото на месец септември. Тогава избраният автор трябва да представи макет в реален размер на паметника, изработен от глина. Едва след това, ако няма забележки към представения макет, авторът ще пристъпи към изграждането на паметника от бронз.

 

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...