Акценти
Начало / Общество / Няколко реставрирани паметника открива ПП „Нова зора”

Няколко реставрирани паметника открива ПП „Нова зора”

Реставрирани със собствени средства и сили паметници на Пирогов, на майор Павел Павлов и на Фердинанд Александров ще открият членовете на ПП „Нова зора”, информира областният председател на партията в Плевенско Евгения Иванова. Това е поредната подобна инициатива, която стартира още миналата година, а идеята е да не помръква съюза между кръвта, подвига и вярата.

Днес в Тръстеник ще бъде почетена паметта на родения в населеното място Фердинанд Александров. „Нова зора”, заедно с Партията на българските комунисти, ще открият паметна плоча на едноименната улица в Тръстеник. Фердинанд Александров е роден на 30 май 1912 год., участвал е в партизанското движение по време на Втората световна война. Бил е член на Окръжното ръководство на Българската работническа партия (комунисти) в Плевен и негов секретар. Поради предстоящ арест от силите на реда, преминал в нелегалност и станал партизанин. Заедно със Слави Алексиев, Васил Топалски, Пело Пеловски и Цветан Спасов организирал партизанското движение в Плевенско. Александров е арестуван и осъден на смърт по Закона за защита на държавата. Обесен е на 17 декември 1943 год. в Плевенския затвор.

За деня на Ботев и геройски загиналите за свободата на България са насрочени други три събития – откриване на два реставрирани паметника на Пирогов и един на майор Павел Павлов. Евгения Иванова обясни, че първият паметен знак на Николай Пирогов е в село Малчика, той ще бъде открит тържествено на 2 юни в 11.00 часа. Голяма помощ за него е оказал кметът на населеното място Мирослав Кунев. От 13.00 часа пък е церемонията в село Търнене, където е откликнал кметът Невенко Найденов. „Паметните знаци бяха в отчайващо лошо състояние, но двамата кметове прегърнаха идеята ни и показаха, че патриотизмът няма цвят”, каза Иванова.

Общо 26 са почетните знаци в памет на Николай Иванович Пирогов в Плевенска област. Те са поставени от Българския червен кръст в местата, където той е спирал с лазарета да лекува както солдатите, така и местното българско население. От миналата година ПП „Нова зора” поде инициатива и постепенно връща нормалното състояние на паметниците на Пирогов. Миналата година това се случи в Ясен, Горна Митрополия и Згалево, а сега – и в Малчика и Търнене.

Още една подобна инициатива е планирала партията за 2 юни – от 14.30 часа ще бъде открит реставрирания паметник с бюст на майор Павел Павлов в родния му Тръстеник. Около 3 хил. лева е струвала реставрацията, голяма част от средствата са отишли за направата на специални заварки с аргон. На откриването са поканени сина, внуците, близки и роднини на Павел Павлов, както и неговата първа братовчедка Детелина Павлова, която е написала книга за фамилията.

По време на Втората световна война Павлов е командир на ято от VI-и Изтребителен полк, въоръжен с френски самолети. Отбранява небето над София по време на англо-американските бомбардировки. На 10 декември 1943 год. капитан Павлов атакува американски бомбардировач, при което самолетът му е засегнат и се разбива между селата Дивля и Одраница, Трънско. Повишен е във военно звание майор и е награден с Орден „За храброст” IV ст. II кл. (посмъртно). През 1992 год. е повишен във военно звание полковник (посмъртно). Името му е вписано в „Златната книга на Българските военно-въздушни войски”.

На снимката: реставрираният паметник на Пирогов, който беше открит миналата година в село Горна Митрополия

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...