Акценти
Начало / Общество / Сесията обичайно започна по-късно и необичайно – с питане на граждани

Сесията обичайно започна по-късно и необичайно – с питане на граждани

В 9.30 вместо в 9 часа започна и този път заседанието на Общински съвет – Плевен, което даде повод на общинския съветник от Коалиция за България – Пенчо Карагьозов, да внесе процедурен въпрос защо председателският съвет не се събира поне 15 минути преди 9 часа, за да не се стига до подобни закъснявания, които, междувпрочем, станаха практика. Съветникът внесе и втори процедурен въпрос, отнасящ се до питанията на граждани. Нека те да бъдат като първа точка в дневния ред, а не да остават последни и да караме хората да чакат до 17-18 часа вечерта, предложи Карагьозов.

Председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов разясни, че по правилник питанията на гражданите се включват като последна точка в дневния ред и това може да бъде променено след внесено предложение от страна на някоя от групите съветници. За да даде пример на добра практика, на днешната сесия Ангелов обяви решението на председателския съвет заявените две питания на граждани да минат като втора точка, веднага след полагане на клетва на новите общински съветници.

Преди гласуване на дневния ред кметът проф. Димитър Стойков обяви, че оттегля четири внесени от него предложения – за приемане на  отчет за изпълнение на Програма за развитие на туризма през 2012 г. в Община Плевен, за подпомагане дейността на Полицейски участък гр. Славяново, относно прекратяване на съсобственост между Община Плевен и “ЕКОГРУП”ЕООД, чрез продажба на общинския дял от недвижим имот – “Почивна база – хотел” в с. Кранево, Община Балчик, Област Добрич и относно продажба чрез публичен търг на земеделска земя в местността Габровец – частна общинска собственост. Мотивите на кмета да отпадне обсъждането на изпълнението на Програмата за туризма през 2012 г. са, че тя е просто копие на тази от предходната година. Предложението за подпомагане на Полицейския участък в Славяново кметът оттегли с мотива, че това е заложено в министерски акт и не е нужно решение на Общинския съвет. За базата в Кранево проф. Стойков поясни, че ще се търси оценител от крайморските градове, за да направи нова, по-актуална оценка на имота, а мотивът му следващата точка да отпадне е, че трябва да се решат някои проблеми с интегрирания план за развитие. Съветниците приеха тези точки да отпаднат, както и предложението на проф. Константин Мутафчиев внесената от него предложение за  Програма “Да пазим Плевен чист и приветлив през цялата година” също да отпадне и да бъде върнато за доразглеждане в съответната комисия.

Но предложението на Илиян Йончев от дневния ред да отпадне точка 10, отнасяща се до преобразуване на Общинско радио Плевен в Общинско предприятие “Общински медиен център” – Плевен, не бе прието. Йончев поиска това предложение да бъде върнато на вносителя заради известни несъответствия в текстовете, а също с искането предложението да мине през консултация с политическите сили, тъй като темата предизвиква силен интерес.

На мястото на отпадналите точки бяха включени нови две.

Преди започване на същинската работа по приетия дневен ред съветниците поздравиха за рожденния му ден кмета на село Ясен Йотко Добрев. Той получи букет от Бисерка Илиева и както се полага на рожден ден – почерпи с бонбони.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...