Акценти
Начало / Култура / Ново лице показа Северняшкият в премиерния си спектакъл „От извора”

Ново лице показа Северняшкият в премиерния си спектакъл „От извора”

Северняшки - премиера

Дългоочакваният премиерен концерт-спектакъл на Северняшкия ансамбъл оправда и най-смелите представи, показвайки на сцената и новото  лице на ансамбъла, и добре запазени традиции. Над два часа продължи спектакълът „От извора”, чийто режисьор и хореограф-постановчик е доц. Георги Христов.

Голямата зала на Драматичният театър беше препълнена от почитатели и приятели на ансамбъла. Сред официалните гости бяха ръководители на ансамбли от страната, депутати, политици, дейци на културата. Преди танцьорите да излязат на сцената кметът проф. Димитър Стойков обяви, че спектакълът е дар за плевенчани по повод Деня на будителите, като подчерта ролята на Северняшкия ансамбъл за съхраняване на българския фолклор и на българския дух.

Северняшки - премиера

Новият спектакъл на Северняшкия ансамбъл е изграден изцяло върху фолклора на Северна България.  Сцената беше залята от багрите на пъстрите носии и изпълнена със звуците на северняшките хора. Музикално-танцовите композиции  „Я стани, стани” и „Песни и танци от поречието на река Вит” предизвикаха бурни аплодисменти. С овации и възгласи „браво” бяха съпроводени и изпълненията на солисти, хор и оркестър.

Северняшки - премиера

На финала на вечерта, сред нестихващите аплодисменти,  ръководителят на ансамбъла доц. Георги Хинов обеща, че до края на годината плевенчани ще могат да гледат спектакъла още няколко пъти.  Той се поклони на целия ансамбъл, работил отдадено и с талант, за да се получи този прекрасен спектакъл. Специални благодарности той изказа на Община Плевен и на спонсорите, подпомогнали премиерата.

Северняшки - премиера

След което сцената беше отрупана с цветя, докато дикторът обявяваше получените поздравителни адреси. Между тях и този на съпругата на маестро Иван Вълев – Мария Вълева.

Северняшки - премиера

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

2 коментари

  1. Джейлян Демирев

    Наистина „НОВО ЛИЦЕ “ ! Такова ЛОШО лице ансамбълът не е имал никога . Престанете да казвате на черното -бяло , ами попитайте колегите професионалисти да кажат своето мнение за концерта. Това е срам за Плевен !

  2. Джейлянчо ако не се изкаже, няма да е той! Айде скрий се вече и не се показвай по улиците, че си такъв некадърник, мошенник и крадец, че няма накъде! Как още не си в затвора…. не знам. Нито образование имаш, нито познания, нито за танцьор ставаш, че да коментираш.