Акценти
Начало / Култура / Ново лице на театъра в премиерния спектакъл „Зън-зън, злосторниците”

Ново лице на театъра в премиерния спектакъл „Зън-зън, злосторниците”

Тази вечер на сцената на ДКТ „Иван Радоев” в Плевен за първи път, след премиерата в Лондон, ще бъде представена пиесата на Керил Чърчил „Зън-зън, злосторниците”. Керил Чърчил е един от най-важните революционери в новата британска драма, казва драматургът на плевенския театър Елена Ангелова и идеята нейната пиеса да бъде поставена на плевенска сцена е на режисьора Младен Алексиев.

Тази премиера на плевенска сцена ще покаже новото лице на театъра, смесвайки реалност и фикция.

„Персонажите в пиесата имат поредица от епизоди, заснети в града. Те ще бъдат прожектирани по време на спектакъла и така ще се смесят фикция и реалност. Фикционалният свят на пиесата ще бъде разположен в една артистична измислица.  През изключително дългия репетиционен процес, започнал още преди лятото на миналата година, екипът на постановката превзе не само театъра, но и града. Те снимаха по улиците на града персонажите в различни ситуации и тези кино моменти са инкорпорирани в тялото на спектакъла и са равностоен елемент на живото актьорско присъствие”, разказа Елена Ангелова.

Директорът Васил Василев допълва, че с тази постановка отново отправят предизвикателство към публиката, като се опитват да покажат, уникалността на режисьорския театър. „Всеки един от нас, режисьорите, поставя по свой уникален начин спектаклите, има собствено изследване, собствена роля и собствен прочит на спектакъла”, обясни Василев.

По думите на Елена Ангелова „Зън-зън, злосторниците” предлага нов код на комуникация със зрителя – тотална връзка между зрител и представление, която е нетрадиционна, некласическа – нещо съвсем съвременно и рефлективно. „Това е много актуално в ситуацията, която ни заобикаля днес, с всичките тези екрани около нас. Така че техническата и концептуалната реализация на спектакъла просто кореспондира с времето, в което живеем”, обясни още драматургът.

„Ние използваме текста като основа за създаване на една хибридна сценична форма като в серия от артистични намеси въвличаме целия град. Защото това са въпроси валидни за всеки град: Родина какво е? Струва ли си за страната да се умре? Трябва и Отечеството да се защитава? Моя крепост ли е моят дом? Могло ли би да бъде мирно време? Защо тогава то мирно никак не е“,  казва за спектакъла режисьорът Младен Алексиев.

Премиерата е днес от 19 часа, ще има още представления на 18 и 25 януари. След всяко едно от тях публиката ще има възможност за разговор с екипа. Това е една новост, която Плевенският театър вече превръща в традиция.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...