Начало / Общество / Новоучредена фондация  ще работи за съхранението на културно-историческото наследство на Плевен

Новоучредена фондация  ще работи за съхранението на културно-историческото наследство на Плевен

Четирима кметове на Плевен – настоящият Георг Спартански, и бившите – Андрей Романов, Петко Цолов и Найден Зеленогорски, бившият земеделски министър Венцислав Върбанов и Стефан Нинов – бивш председател на ОНС на Плевен обявиха днес на пресконференция намерението за учредяване на фондация „Плевен”. Инициатор за създаването й е Стефан Нинов, който заедно с Найден Зеленогорски и Венцислав Върбанов ще са нейните учредители, стана ясно на пресконференцията.

Основна цел на фондацията ще е развитието, поддръжката и съхранението на културно-историческото наследство на Плевен. Правим тази среща в навечерието на 140-та годишнина от Освобождението на Плевен, защото тази фондация ще бъде естествен продължител на усилията на видни плевенчани и  българи да пазят паметта за тези събития, паметта за героите, дали живота си за Освобождението на Плевен и да се развива и съхранява нашето културно-историческо наследство, каза в началото на пресконференцията кметът Георг Спартански. Той изрази дълбоката си убеденост, че „всички заедно можем да направим така, че културно-историческото ни наследство да върне своя блясък и да бъде развито в новите условия с подкрепата, идеите и инициативите на бившите  кметове, министри и представители във върховната законодателна и изпълнителна  власт”. Когато сме обединени с името Плевен на уста, в сърце и в ума, можем да постигнем целите, подчерта Спартански и за пореден път изказа благодарност на своите колеги за оказаната подкрепа честванията в Плевен да се превърнат национален акцент в навечерието на предстоящото отбелязване на Освобождението на България.

Като инициатор за създаване на фондацията Стефан Нинов даде подробности за нейната дейност, която ще е подчинена на основната цел – културата в Плевен да получи по-добро бъдеще. Това ще стане  чрез популяризиране на традициите на духовното ни наследство, подпомагане на млади дарования и подпомагане поддръжката на паметниците на културно-историческото ни наследство. Фондацията предстои да бъде регистрирана през месец януари следващата година. В Управителния й съвет ще бъдат поканени да участват бивши кметове на Плевен и изявени дейци на културата и науката от нашия град. Ще се обърнем към хора, които имат влияние и излъчват доверие, подчерта Стефан Нинов.

Найден Зеленогорски допълни, че фондацията освен за съхраняване на културно-историческото наследство на Плевен ще бъде и група за натиск, която да подсети известни бизнесмени, шоумени, родени в Плевен, че трябва да работят повече за града. Фондацията ще дава и експертни решения в посока изграждането на магистрала „Хемус” и тунел под Шипка, обясни още Зеленогорски. Надяваме се нашият пример да бъде последван и в Северна България да се образува една мощна лига, която ясно да заяви, че така повече не може да се продължава, заяви Зеленогорски, имайки предвид големия дисбаланс между Севера и Юга в страната.

Първата проява на новоучредената фондация „Плевен” ще е още през месец януари, когато ще бъде публикуван списък с паметниците на признателността в нашия регион, които имат нужда от реконструкция.

В заключение Стефан Нинов подчерта, че фондацията ще има много строг правилник и отчетност на средствата.

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...