Акценти
Начало / Икономика / Новото депо за отпадъци на Плевен застрашено от свлачище

Новото депо за отпадъци на Плевен застрашено от свлачище

Свлачище се е появило в района на новото депо за отпадъци край Плевен, което беше открито през месец ноември миналата година. В резултат на свличането, което е в района на ретензионния кладенец, има пропуквания на асфалтовия път по осевата линия, а денивелацията е около 2 метра, обясни днес кметът Георг Спартански.

В края на миналата седмица комисия на изпълнителя на обекта, изграден с евросредства, е огледала засегнатия район и се очаква заключението й дали свлачището е в резултат на пропуски в изпълнението. От своя страна кметът на Плевен също е назначил комисия за комплексна оценка за причините за свлачището. Ако се установи, че проблемът е заради пропуски в инженеринга или строителството, укрепването на свлачището ще е за сметка на фирмата изпълнител.  Ако е резултат на обективни процеси, ще се търси съдействие от Министерството на регионалното развитие за осигуряване на средства за отстраняване на проблема, уточни кметът.

proverka depo 4

Той допълни още, че до края на месеце трябва да бъде подписан договор с консорциума, който ще експлоатира новото съоръжение.  Много е важно новото депо да е в експлоатация, за да започне процедурата по кандидатстване за отпускане на 11 млн. лева за рекултивация на старото депо, поясни Спартански..

proverka depo 5

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...