Акценти
Начало / Общество / Горни Дъбник отново на протест заради закриването на жп гарата

Горни Дъбник отново на протест заради закриването на жп гарата

Жители на плевенското село Горни Дъбник ще излязат отново на протест срещу закриването на местната жп гара. Протестът е насрочен за сряда, 17 февруари от 9 ч. в района на жп гарата, информираха организаторите на гражданското неподчинение.

От там припомнят, че това е пореден опит да се закрие селската гара. В сряда се очаква комисия от НК „Железопътна инфраструктура“, която да изготви протоколи за предстоящото закриване.

Както и преди година, хората от селото ще излязат на протест, за да се срещнат с представителите на комисията и да чуят мотивите им за закриването. Жителите на Горни Дъбник не са съгласни със закриването, както и с преструктурирането на жп гарата, тъй като остават без сигурен транспорт. Друг мотив срещу закриването е, че тя е опорна гара, която разполага с две зърнобази, както и със склад на Държавен резерв.

Битка на жителите на Горни Дъбник за запазване на гарата им започна през септември 2012 г., когато местните бяха готови да блокират главния път Плевен – София, като изтъкнаха, че влаковете са единственият им сигурен транспорт с областния град Плевен и страната, а услугата на железниците се ползва и от съседната община Искър.  През 2013 г. хората организираха протестна подписка против закриването на железопътната гара в селото, а през  януари миналата година блокираха ж.п трасето в района.

Ежедневно гара Горни Дъбник се ползва от над 30 пътуващи – студенти, работници, пенсионери, както и хора от съседни населени места.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...