Акценти
Начало / Икономика / Нови цени на водата в Червен бряг след „Водния цикъл”

Нови цени на водата в Червен бряг след „Водния цикъл”

Община Червен бряг приключи проект „Воден цикъл” на сойност 24. 2 млн. лева, от които 895 433.64 лева са общинско съфинансиране.

На пресконференция кметът – инж. Данаил Вълов, е съобщил, че всички дейности по „Водния цикъл“ са разплатени. Той е припомнил, че заради нарушения в тръжните процедури управляващият орган е наложил 10% санкция на Общината. Става дума за  1,8 млн. лева (вече разплатени), които Общината оспорва в съда, информират от общинската администрация.

Инж. Вълов е обявил, че откакто градът има пречиствателна станция, в река Искър се изливат само чисти води.

Думите на кмета са потвърдени и от началника на пречиствателната станция (ПСОВ) инж. Цеков. “Резултатът от това скъпо струващо и ефективно  съоръжение е, че  битовите отпадни води вече няма да замърсяват река Искър“, е казал той, като допълнил, че дори има интерес за изкупуване на отпадното сухо вещество, което се утаява в края на цикъла на пречистване.   То е полезно за рециклиране на почвите и може да се използва в земеделието като тор.

Но проблемът с чистотата на питейната вода в Червен бряг остава.

„Проблемът с питейната вода ще решаваме през този мандат. Надявам се това да стане с европейско финансиране“, казал Вълов и припомнил, че Червен бряг черпи вода за пиене от карстовия извор в Златна Панега, който е източник за три общини. Затова според него може да се наложи да се изгражда обща пречиствателна станция.

Кметът е прогнозирал, че след края на проекта „Воден цикъл“ със сигурност ще има нови цени на водата.

„Въпреки че проектът е общински, изградените по него съоръжения – пречиствателна станция и линейна част, ще бъдат прехвърлени по закон в активите на държавното дружество ВиК – Плевен и общината няма как да участва в управлението им“.

Вълов е посочил още, че за съжаление за 2016 г. ВиК – Плевен планира нулеви инвестиции за рехабилитация на водопроводната мрежа в Червен бряг.

В рамките на проекта „Воден цикъл” в Червен бряг е изградена  6 672 м нова канализация, всички жители на града са  свързани към ВиК мрежата и към ПСОВ. С приключването на проекта са намалели с 30% авариите по ВиК мрежата в града.

Снимка: Община Червен бряг

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...