Акценти
Начало / Последни новини / Нови предизвикателства за шахматистите от СКШ“Спартак Плевен XXI“ след ДИП

Нови предизвикателства за шахматистите от СКШ“Спартак Плевен XXI“ след ДИП

Като успешно отчете представянето на своите състезатели ръководството на СКШ „Спартак Плевен XXI“ на завършилото на 4 юни ДИП до 8 и 10 години.На него клубът се представи с 8 състезатели. От трима от тях се очакваше да постигнат добри резултати и те оправдаха очакванията. Кристиан Георгиев доказа, че е новото име в групата до 10 години където участваха 58 състезатели. Почти всички партии и в трите турнира той ги изигра на първите три маси. В класическия шах той започна с 4 точки от 6 партии, но в седмия кръг загуби спечелена позиция, която го отдалечи от челото и той завърши с 5 точки от 9 възможни. Кристиан обаче се реваншира в ускорения шах и блица. И в двете дисциплини той постигна 5,5 точки от 7 възможни. След последния кръг в ускорения шах той раздели 2-5, а в блица 3-4 място. За съжаление допълнителните показатели му отредиха две четвърти места. Въпреки това  представянето му е отлично и ако продължава да се развива така, успехите му тепърва предстоят. Не може да не се спомене победата му  над шампиона при 8-годишните Светлен Иванов, който бе решил да играе в блица в по-горна група. Отлично се представи и Кристиан Милев. Той постигна положителен баланс в класическия шах  постигайки съответно 5 от 9 и 4 от 7 точки и поднесе една от приятните изненади на първенството, след като в блица постигна 5 победи и  2 ремита и с 6 точки спечели сребърния медал.

С голям интерес се очакваше представянето на Мартин Попов, който няма още навършени 7 години.Той игра при 8-годишните, но това не му попречи да постигне положителен баланс в класическия шах и блица –  съответно 5 от 9 и 4,5 от 7 точки. Догодина той ще бъде в същата възрастова група и от плевенския клуб очакват тогава да е сред фаворитите.

В първенството участваха още петима състезатели на СКШ „Спартак Плевен XXI“ – Велислав Василев, Даниел Николов, Людмил Горанов, Симеон Нинчев и Иван Каменов. За тях това бе първо състезание от подобен ранг и бе добра възможност да натрупат състезателен опит.

На  най-малките шахматисти на   СКШ“Спартак Плевен XXI“ предстои лятно училище под ръководството на треньора Михаил Гигов и няколко състезания през лятото. Първото от тях е детския турнир за Купата на МОЛ-България, който ще се състои на 11 юни в град София.

Владимир Върбанов с отбора на МГ „Гео Милев” ще участва на финалите на ученическите игри (5-7 клас), които ще си проведат на 11 и 12 юни в курорта „Албена“.  Най-сериозен конкурент на плевенските шахматисти ще бъде отбора на училището победител в град София, в което играе Белослава Кръстева, чиято майка е плевенчанка,  а Белослава е състезател на  СКШ „Спартак Плевен XXI“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...