Акценти
Начало / Общество / Новият басейн ще заработи до празника на Плевен?

Новият басейн ще заработи до празника на Плевен?

basein

Новият плувен комплекс до СОУ „Иван Вазов” най-вероятно ще заработи до празника на Плевен 15 май. Това заяви на пресконференция председателят на Общинския съвет Дарин Ангелов. На вчерашното заседание на местния парламент старейшините са отхвърлили предложението за отдаване на обекта под наем чрез конкурс, като заложената първоначална цена беше 2 200 лв на месец без ДДС. Предстои Постоянната комисия по “Образование, спорт и младежки дейности” да прецизира и формулира ново предложение за отдаването му чрез търг или конкурс под наем и да го внесе за разглеждане от Общинския съвет на редовното му априлско заседание.

Много са въпросителните около комплекса, който включва и помещения за фитнес, кафене и други обекти. Съветниците били изненадани от оценката на Регионалната здравна инспекция, че басейнът не е подходящ за провеждане на курсове по плуване за деца, непритежаващи такива умения, сподели Ангелов. Проблемът е, че дълбочината на басейна е 2 метра, а за да се обучават деца в него, тя трябва да е 0, 80-1, 25 метра, поясни той. Не стана ясно кой и кога е допуснал това „недоглеждане” и не си е свършил работата, за да се реализира основната идея на басейна – в него да се обучават деца, тъй като проектът е от 2007 г, след това е стопиран по финансови причини, а по-късно продължава изпълнението му, като изграждането на целия обект възлиза на 2-3 млн лева, информира още Ангелов.

Обектът има Акт 16, но вече 3 месеца не функционира, защото не е ясно как ще се извършва поддръжката му. Ако го стопанисва Общината, по груби сметки тя трябва да отделя по 350 хиляди лева на година, за да осигури функционирането му и да изплаща заплати на персонала, който ще е минимум 6 души. Освен това басейнът е готов, но са необходими и довършителни работи, като изграждане на съблекални, добави Ангелов.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...