Акценти
Начало / Общество / Новите плевенски тролеи ще решат проблема на инвалидите с градския транспорт

Новите плевенски тролеи ще решат проблема на инвалидите с градския транспорт

община_проект_тролеи

Новите плевенски тролеи ще решат проблема на инвалидите с градския транспорт, коментира за infopleven Ангел Несторов, управител на „Тролейбусен транспорт” – Плевен. 40-те нови тролея ще отговарят на всички европейски изисквания за достъпност. Возилата са нископодови, изобщо нямат стъпала. При отварянето на вратите те са почти на нивото на тротоара. „Ако все пак има разлика в нивата, има възможност целият тролей да се наклони към тротоара, което става автоматично и се задава от ватмана”, обясни Несторов.

Ако това не е достатъчно, има и по-ефективно решение – на средната врата има платформа, която функционира като рампа. Тя е ръчна и е нужно ватманът да я постави, но това не е проблем, увери Несторов, тъй като процедурата е елемантарна. Производителят „Шкода Електрик” е преценил, че не е необходимо да се товари с повече електроника тролеят и така е решил този въпрос, информира още Несторов.

В момента за хората на колички е истинско приключение да слязат от жилищните квартали на Плевен до центъра, сподели Снежина Кежева, регионален координатор на Центъра за психологически изследвания. „Истински риск е човек на количка да слезе с един от 4-те пригодени тролея за хора с увреждания, защото не е сигурен, че превозното средство ще се върне”, разказа тя. Освен това специализираните превозни средства не пътуват в събота и неделя, когато близките на хората с увреждания са свободни и могат да им отделят внимание, добави Кежева. Всички останали превозни средства са неизползваеми от хората на колички.

Акумулаторна количка тежи около 70 кг, като се прибави и теглото на човека в нея, става невъзможно тя да бъде качена в неадаптирано превозно средство. Без отговор останала писмената молба на Кежева до предишния кмет Найден Зеленогорски да бъде отпуснат адаптиран микробус за хората с увреждания, който по заявка и по график да ги превозва срещу цената на билета за градския транспорт. В София има няколко такива микробуса, които приемат заявки ден или два преди да съставят график и да го реализират, сподели Кежева.

Тези дни предстои да бъде подписано тристранно споразумение между Община Бургас, Община Плевен и ”Тролейбусен транспорт”, с което да се стартира процедурата по първото авансово плащане по проекта за доставка на новите тролеи, което ще е в размер на 35%, информира още Несторов. Сумата възлиза на около 13 млн. лева от общата стойност на безвъзмездната финансова помощ,  която за Община Плевен в размер на 37 341 275 лева. Финансирането ще стане факт най-късно до края на година. Паралелно с това вървят и двете обществени поръчка за изграждане на депо за тролеите и за рехабилитация и разширяване с 10 километра на съществуващата контакта мрежа. Ако всичко върви без проблем, до края на годината може да стартира изпълнението им, прогнозира Несторов.

Дейностите са по проекта „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в градовете Бургас, Варна, Стара Загора и Плевен” , по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт”. Водещ партньор по проекта е Община Бургас. Безвъзмездната финансова помощ е по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”, съфинансирана  от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност.

 

 

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...