Акценти
Начало / Икономика / Нова оперативна програма подпомага безвъзмездно малките и средните предприятия

Нова оперативна програма подпомага безвъзмездно малките и средните предприятия

ОИЦ-Плевен

Безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ ще бъде отпусната в рамките на одобрената Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020. За това съобщават от ОИЦ – Плевен.

На този етап започва обществено обсъждане на първата такава процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.  Целта на процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ е предоставяне на инвестиционна подкрепа на българските малки и средни предприятия (МСП) с цел подобряване на производствените процеси, повишаване на производствения капацитет и засилване на експортния потенциал на предприятията.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е  150 000 000 евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са: за микро предприятия – между  100 000 и 500 000 лв., за малки – между 200 000 и 750 000 лв., а за средни – между 300 000 и 1 000 000 лв.

По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Критериите и методологията за оценка на проектните предложения са изготвени по начин, който да гарантира максимална обективност и балансираност между оценката на състоянието на предприятието към момента на кандидатстване (на база историческите данни на кандидата за предходните три години) и оценката на очаквания ефект от изпълнение на инвестицията, представен в изисквания за целта бизнес план.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...