Начало / Общество / Нова марка, съвместно издание на България и Русия, беше валидирана днес в Плевен

Нова марка, съвместно издание на България и Русия, беше валидирана днес в Плевен

В Актовата зала на Община Плевен, в присъствието на зам.-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Геновски и на генералния консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов днес беше валидирана нова марка, която е съвместно издание между България и Русия.

„Съвместните издание са най-добрия начин за отбелязване на традицията в отношенията между страните и техните народи. Днес  едновременно в България и в Русия се пуска в употреба четвърто съвместно пощенско филателно издание. Този път  пощенските администрации са избрали за сюжет на изданието един традиционен отрасъл на икономиката – винопроизводството. На руския филателен пазар се пуска марка, на която е изобразен  сортът „Кайлъшки рубин”. Българският вариант на изданието  представя известния  руски сорт „Цветочный””. Изданието се състои от две пощенски марки и печат. Художник на българския проект е Орлин Вълчев”, каза преди церемонията по валидирането зам.-министър Геновски.

Тиражът на изданието е 21 800 броя и по думите на зам.-митнистър Геновски серията ще бъде една от любимите не само за българските и руските колекционери, а и за филателистите от целия свят.

Директорът на Института по лозарство и винарство в Плевен проф. Иван Пачев допълни, че сортът „Кайлъшки рубин”, който е изобразен на марката, е един от най-новите в  България  и през 2004 г. печели златен медал на изложението  „Агра” в Пловдив и е един от най-търсените сортове в цялата страна. Проф. Панчев имаше честа да получи първият плик с нововалидираната марка.

Спас Панчев , председател на Съюза на българските филателисти подчерта, че изданието на новата марка се очаква с интерес от филателистите по две причини – заради интересната тема и защото е съвместно издание с Русия. „Филателистите не признават ембарго, не признават политика, а винаги сме заедно  за развитието на нашето хоби – филателията”, акцентира Панчев и предрече много добро бъдеще на това издание заради броя му.

На церемонията по валидирането на пощенската марка присъстваха още зам.-кметът на Община Плевен Милен Яков, бившият кмет на Плевен и политик Румен Петков.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...