Акценти
Начало / Култура / Нова експозиция откриха в ХГ „Колекция Светлин Русев“ в Плевен

Нова експозиция откриха в ХГ „Колекция Светлин Русев“ в Плевен

Постоянна експозиция керамика с непоказвани до този момент керамични пана на един от именитите български керамици Здравко Манолов и съпругата му Евгения Манолова беше открита  в Художествена галерия  „Колекция Светлин Русев“. Творбите са дарени на академик Светлин Русев и са част от  колекцията, която той предостави безвъзмездно на нашия град. Керамичната колекция е съставена от 41 пана, като в експозицията са представени 20 от тях.

С тази експозиция в нашия град влезе не само един именит художник, а и един поет, каза при откриването директорът на галерия „Бешков” Антония Караиванова, припомняйки и литературните изяви на художника пластик.

За откриването на новата експозиция в ХГ „Колекция Светлин Русев” дойде кметът Георг Спартански. Той използва поводът отново да благодари на целия екип на отдел „Култура” и на неговия началник – Стефка Григоров, за постоянството в усилията им да организират стойностни културни събития в нашия град. Спартански отбеляза също, че Община Плевен е сред първите в страната, по отделяните средства от бюджета си за подкрепа на културата. Кметът не пропусна да благодари и на доскорошния директор на ХГ „Колекция „Светлин Русев” – Мария Мескин, която е истински пазител на духовното наследство, дарено ни от академик Русев, на дуета Чавдар Вълков – цигулка и Марина Белчева – виолончело, за подкрепата и за красотата, която даряват с изпълненията си.

Здравко Манолов 1920-2010. Роден в с. Мокреш, обл. Монтана. Завършва специалност „Керамика“ към приложния раздел на НХА „Николай Павлович“ – София през 1948 г. в класа на проф. Стоян Райнов. Създател е на Националната галерия за декоративно-приложни изкуства в София и неин директор от 1976 до 1991 г.  Член е на Съюза на българските художници, заслужил художник. Бил е научен сътрудник  в Института по изкуствознание, преподавател в Института по приложно изкуство в Дамаск – Сирия, секретар в секцията „Декоративно – приложно изкуство“ при СБХ, зам.-председател на творческия фонд на СБХ.Удостоен е с наградата на СБХ 1976 г. и Награда на Комитета за култура, орден „Кирил и Методи“ I степен. Участвал .в много групови и самостоятелни изложби. |Негови творби са поитежание на много галерии в страната и чужбина.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...