Акценти
Начало / Общество / Новата учебна година започва на 17 септември

Новата учебна година започва на 17 септември

Новата учебна година ще започне на 17 септември, тъй като 15 септември през тази година се пада в събота. За втора година, всяко училище само ще реши в колко часа да започне първият учебен ден, обяви пред БТА зам.-министърът на образованието Милена Дамянова.

От новата учебна година целодневната организация на учебния процес ще обхване първи, втори и трети клас, но по желание на родителите. За календарната 2012 г. са отделени 69 млн. лева за занималните в страната. От тях около 30 млн. лв. са от държавния бюджет, а останалите 39 млн. лева са европейски средства, уточни Дамянова.

Кампанията за намаляване на тежестта на ученическите раници ще продължи и през новата учебна година. За изминалата учебна година 697 училищата в страната имаха шкафчета за съхранение на учебниците, а 1 346 училища разполагаха с втори комплект с учебници, с изтекъл срок на употреба, но годни за използване от учениците.

В Плевен се очаква новата учебна година за най-малките ученици да започне с реализирането на съвместна идея между асоциация “Родители” и Министерството на образованието, младежта и науката. Става въпрос за инициативата всеки родител на първолак да получи специално разработен наръчник “Добре дошли в училище, родители”. Темите в наръчника са фокусирани върху здравословното поведение на децата в училище, като разглежда не само физическите, но и психическите, и социалните аспекти на училищния живот. Родителите могат да получат полезна информация за храненето и дневния режим на децата, как да им се помогне да се научат да учат, джобните пари, мобилните телефони, безопасното ползване на интернет, как да се разговаря с учителите и класния ръководител, как да се помогне на детето да изгради отношения със съучениците си и т.н

За първия учебен ден трябва да е готова и пешеходната пътека пред Университетската болница в Плевен, която се реновира с общи усилия на Министерство на вътрешните работи и фондация “Безопасни улици от Валя”. Тя ще бъде обезопасена с вертикална сигнализация от двете страни на пешеходната пътека, със светофари тип “Бягащ пешеходец“ и с изкуствени неравности за ограничаване на скоростта.

Още една инициатива организират от “Безопасни улици от Валя” – и в Плевен се очаква за първия учебен ден да има сирени, призоваващи водачите към спазване на правилата, както и в памет на всички деца, за които първия учебен ден няма да се състои.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...