Акценти
Начало / Любопитно / Никол Кидман е родена днес

Никол Кидман е родена днес

Никол Кидман

Никол Кидман е родена на 20 юни 1967-а година в Хонолулу, Хавайските острови (САЩ). Тя расте в семейството на биохимик и старша медицинска сестра, заедно с Антония – по-малката си сестра. Съвсем скоро след нейното раждане семейство Кидман се премества най-напред във Вашингтон, а впоследствие – в Австралия. Тогава Никол е само на 4 години. Нейното семейство не познава материалните трудности, живее богато и е сред най-състоятелните в Австралия. Малката Кидман започва да посещава уроци по балет, а по-късно и по пантомима, а 10-годишна е приета в школа за драматично изкуство към театралната академия в Сидни.

На 13 години Никол Кидман е срамежливо момиче, което заради високия си ръст (по онова време е висока 170 см) се чувствало неудобно сред своите връстници. Според нея рижите й коси също са минус, което допълнително я комплексира.
Тя се стеснявала даже да ходи по улицата, а какво остава да излезе на сцената.
И въпреки това на 14-години Никол дебютира в киното.

Когато навършва 17, откриват рак на гърдата на майка й. Никол зарязва временно ангажиментите си, заради курсове по масаж, за да може да й бъде полезна. След известно време неспокойното момиче решава да види света и прави пътешествие до Европа, за което почти нищо не е известно, освен това, че се установява в Холандия. Дълго време прекарва в Амстердам, след което се завръща в Австралия – вече уверена в себе си жена с фигура на манекенка и пищна огнена грива. Никол започва уверено да изгражда своята кариера на актриса.

18-годишна става звезда в Австралия, участвайки в минисериала „Виетнам“, който й донася  няколко телевизионни награди. Известността се утвърждава благодарение на още два сериала „Петмилният ручей“ и „Бангкок Хилтън“.

През 1989 год. Филип Нойс я заснема във филма си „Dead Calm“. Това е първият звезден миг за младата актриса, която много скоро се отправя към Холивуд с намерението да го покори.

Кидман проявява истински железен характер. Продуцентите не били привикнали към подобна напористост – Никол прави пробите си самостоятелно: някой неин приятел я снима с  любителска камера, след което тя разпраща видеокасетите до продуценти, режисьори и сценаристи. А после лично се обажда по телефона и нахално пита: „Е как е, хареса ли  ви?“ Така например, сценаристът на бъдещия хит „Призрак“ Брюс Джоел, който е буквално поразен от нейната красота, настоява за участието на австралийската актриса във филма. Мнението му не е уважено и за главната роля вземат Деми Мур. Джоел, все пак заснема Кидман в своя режисьорски дебют „Моят живот“.

Междувременно актрисата получава признание в професионалната среда за участието си във филма на Гюс Ван Сент „Да умреш за…“. Тя изпълнява отлично ролята на домакиня, която е готова на всичко – дори на убийство – заради своето издигане. Критиката недоумява – или Кидман е гениална актриса, или просто много добре пасва на изиграната роля? Кинонаблюдателите от CNN връчват на изгряващата кинозвезда награда с формулировката: „За най-добра игра на актриса, за която никой не би помислил, че може въобще нещо да изиграе“.

Следва ролята й в превъзходния, но недооценен филм на Джейн Кемпиън „Портрет на една дама“ по едноименния роман на Хенри Джеймс. Той закрепва  репутацията на Кидман като „сериозна“ актриса. Впрочем тя много сериозно се отнася към своята работа. По време на подготовката за филма „Да умреш за…“ тя гледа телевизия две седмици без прекъсване. „Това е истинска промивка на мозъка, – казва впоследствие актрисата, – с времето ставаш роб, наркоман и вече нищо не можеш да възприемаш освен проклетия телевизор“.

С бъдещия си съпруг Том Круз, Никол Кидман се запознава по време на снимките на филма „Days of Thunder“. Продуцентите търсели актриса, която да изглежда добре в кадър и в същото време да не засенчва Круз. Никол се постарава да изпълни изискванията на екрана, но проявява активност в живота и успява да се омъжи за звездата. Със свойствената й откровеност по-късно споделя пред журналистите: „Преди Том съм имала трима мъже, но нито един от тях даже не бих могла да си представя за мой мъж. Това беше гол секс. Но Том притежава потресаващ магнетизъм. Той е едновременно и романтик, и творец“.

И Том, и Никол изглеждат толкова щастливи заедно, че шокът от тяхната раздяла е много голям. Слуховете за какво ли не ги преследват през целия им 10-годишен съвместен живот. Те се отнасят както до ревността им един към друг, така и до безплодието на Круз и евентуалната му хомосексуалност…

За да укрепи брачния си съюз звездната двойка си осиновява две деца – Конър и Изабел. Съвместното им участието в последния филм на гениалния Стенли Кубрик „Широко затворени очи“ („Eyes Wide Shut“) ги прави още по-популярни. Определят ги даже за „най-сексуалната двойка в шоу-бизнеса“, според допитване на британското списание „Heat“. Те изпреварват даже гореща двойка, като Брад Пит и Дженифър Анистън.
И въпреки това, невероятното става факт. В началото на 2001-а година бракът на Тома Круз и Никол Кидман се разпада, пораждайки още повече слухове, отколкото били разпространявани през съвместния им живот.

Кумири на Никол Кидман винаги са били американските киноактьори Джеймс Дийн и Марлон Брандо. Кидман се опитва като тях да бъде до максимум всеотдайна по време на работата си върху ролите. Така например, тя спуква ребро и уврежда коляното си, докато се снима в „Мулен Руж“, което й коства ролята във филма на Дейвид Финчър „Паник стая“. Спешно я заменят с Джоди Фостър.

След развода с Круз клюката приписва на Никол романи с много холивудски звезди – Джордж Клуни, Ръсел Кроу, Юън Макгрегър, Тоби Магуайър и кой ли не още. Кариерата й обаче е във възход.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...