Акценти
Начало / Общество / Нивата на реките ще се понижават в следващите дни

Нивата на реките ще се понижават в следващите дни

Тенденцията към понижение на речните нива се запазва днес и утре, информират от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ- БАН) днес няма да вали, в сряда ще е почти без валежи, а в четвъртък на места, главно в Западна и Северна Българи, ще превали дъжд, но количества на валежите ще са под 5 л/кв.м.

През денонощието от 8 ч. на 14 до 8 ч. на 15 февруари нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали. Повишения на нивата са отчетени на река Искър при с. Бели Искър. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания на речните нива от -22 см до +39 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН за Дунавски басейн тенденцията към понижение ще се запази и през следващите 1-2 дни. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 16, 17 и 18 февруари ще се понижават и ще бъдат около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...