Начало / Общество / Нивата на реките започват да се понижават

Нивата на реките започват да се понижават

Речните нива предимно ще се понижават, информират от Басейнова дирекция – Плевен. По данни и прогнози на националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН). Днес ще преръми, като количества за страната ще са около1 л/кв.м. В понеделник и вторник не са изключени изолирани слаби валежи. Очакваните количества са 1 л/кв.м.

През последното денонощието водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или са останали без изменение. Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ в Дунавски басейн са с колебания – 17 см до + 20см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес нивата на реките в басейна ще продължат плавно да се понижават. Във вследствие на оттичане, са възможни краткотрайни повишения на водните нива в долните течения на.. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 23, 24 и 25 октомври ще бъдат над средномногогодишните стойности. Водните нива на реките във водосбора се понижават и ще бъдат под прага за внимание.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...