Акценти
Начало / Общество / До месец декември сектор „Животновъдство“ ще получи общо 230 млн. лева

До месец декември сектор „Животновъдство“ ще получи общо 230 млн. лева

„До месец декември сектор „Животновъдство“ ще получи 230 млн. лв. Към момента са преведени 62,4 млн лв, представляващи 70% от ставките на три от схемите за обвързана подкрепа за говеда, а през следващата седмица предстои максимално възможното авансово плащане на 70% за схемите по обвързана подкрепа за овце и кози. В седмицата 31.10.-04.11. ще се изплати изцяло преходната национална помощ за овце и кози, авансово преходната национална помощ за говеда, извънредната европейска помощ и помощта de minimis.“ Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на дванадесетото Национално изложение по животновъдство Сливен 2016.

Десислава Танева подчерта, че сектор „Животновъдство“ отчита растеж във всички категории животни с изключение на млечните крави, които не са под селекционен контрол. Заявените за подпомагане овце и кози са с 13,6% повече, а ръстът при кравите в частта под селекционен контрол и биволите е 18%.  „Поздравявам всички животновъди в България за резултатите, които показаха. Трябва да развиваме високопродуктивни породи във всички направления, за да имаме пазарноустойчив сектор“, каза още тя.

Министър Танева пожела успех на изложението и благодари на животновъдите за добрия диалог. Тя изрази надежда, че промените в обвързана подкрепа през следващата година ще се отразят на плащанията по по-справедлив начин.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...