Начало / Общество / Не ни отнемайте рая, който 10 години сме ползвали, заявиха протестиращи хора с увреждания в Плевен

Не ни отнемайте рая, който 10 години сме ползвали, заявиха протестиращи хора с увреждания в Плевен

Ден преди Европейския ден за протест на хората с увреждания пред сградата на Общината се събраха група мъже и жени с инвалидни колички, за да заявят още веднъж категоричното си настояване да не им се отнема единственият напълно пригоден за нуждите им клуб. „Не ни отнемайте рая, който  10 години сме ползвали. Освен другите закони има и морални, които казват, че хората със спечифични потребности имат нужда от една единствена къща в цял град. Оставете я за ползване в социалната сфера, не я превръщайте в банка или някакво друго учреждение”, изказа общата позиция на протестиращите 32-годишната Виолета Йеремиева, която е инвалид след катастрофа.

Сградата, която младите хора с увреждания искат да задържат, се намира на ул. „Даскал Димо” 18 и проблемът с нея тръгна заради неплатени наеми от Националния център за социално  обслужване, който има договор за ползване под наем на сградата с Областната администрация. От началото на април тази година договорът е прекратен и ползващите държавния имот за свой клуб млади хора с увреждания, са предупредени да го напуснат. Те пишат писма до президента, премиера и председателя на парламента с една единствена молба за съдействие да останат в сградата, която е пригодена напълно за специфичните им нужди. От там препращат проблема за решаване в Областната администрация и Общината.

От общината предлагат два варианта за разрешаване на проблема. Единият – Дневния център на ул. „Скобелев” 20, който ще бъде допълнително ремонтиран, за да отговори на нуждите им, а също ще има и осигурен транспорт.  Вторият – шест клуба на пенсионера в централната част на града, които са с адаптирана среда.

Дневният център на „Скобелев” 20 е миша дупка в сравнение с къщата, която ползваме  сега, категорични бяха днес протестиращите. Според Виолета Йеремиева там ще са нужни 50-60 хил.лв. за ремонт, за да отговаря на съвременните изисквания за адаптирана социална среда.  Освен това този дневен център е абсолютно недостъпен за човек в инвалидна количка, тъй като е на много стръмна улица. А клубовете на пенсионера, които се водят и на инвалидите, на практика е предвидено само един ден седмично да се ползват от инвалидите и то в определени часове, обясниха протестиращите. Престанете да ни  третирате като втора категория хора, апелираха те.  Ние сме равноправни граждани на тази държава и ще отстояваме правата си, заявиха още.

Тяхното конкретно предложение е Дневният център от „Скобелев” 20 да се премести на „Даскал Димо” 18 заедно с отпуснатия за издръжката му делегиран държавен бюджет. Това предложение е подкрепено изцяло и от ползвателите на Дневния център

Протестиращите имаха и конкретни въпроси към областния управител, като представител на държавата собственик на спорния имот. Те искаха ясен отговор за какво ще се ползва къщата на ул. „Даскал Димо” 18, тъй като под сурдинка се говорело за определени апетити към имота, намиращ се почти в идеалния център на града.

От Областната администрация никой не дойде да разговаря с протестиращите. Направи го кметът проф. Димитър Стойков.

Той обясни, че няма правомощия да се разпорежда с държавен имот. И пое ангажимент  пред хората с увреждания, ако те изберат едно помещение , което е общинска собственост и в удобен за тях район, да бъде извършен необходимия ремонт, за да бъде то адаптирано към нуждите им. „В противен случай, каза кметът, – се затваряме в порочен кръг – вие да искате единствено и само помещението на ул. „Даскал Димо” 18, а аз ви казвам, че нямам правомощия да се разпореждам с този имот, който е държавна собственост”.

Протестиращите поискаха от кмета да внесе предложение в Общинския съвет сградата на „Даскал Димо” 18 да бъде деактувана и собствеността й да бъде прехвърлена на Общината.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...