Начало / Новините в снимки / Не на трафика на хора, призоваха младежи от Плевен

Не на трафика на хора, призоваха младежи от Плевен

Днес в Плевен за втора поредна година се проведе мълчаливо шествие, което е част от националната кампания  „Поход за свобода”, насочена срещу съвременното робство – трафик на хора.  В Плевен шествието беше организирано от Местната комисия за трафик на хора.

Младежи, облечени в черни блузи с надпис „Днес още има робство”, изминаха мълчаливо разстоянието от Драматичния театър, през цялата централна пешеходна зона и стигнаха до Градската градина, където беше организирана кратка програма. По пътя си младежите спряха за кратко пред Мавзолея и скандираха „Не на трафика на хора”, „Не на съвременното робство”, като по този начин изразиха категоричната си позиция против това уродливо явление на съвремието ни.

В инициативата се включиха ученици от плевенски училища и доброволци от Младежката организация на Червения кръст в Плевен. Редом до тях беше председателят на Местната комисия за трафик на хора – зам.-кметът Стефан Милев.

Младежите издигнаха плакати с различни послания. Основното беше, че само 1 процент от жертвите на трафик бива спасен.

„Смята се, че днес по света има 40 млн. жертви на трафик на хора – съвременни роби. Приходът на трафикантите за една година се изчислява на 30 милиарда евро. В България средно годишно жертвите са около 500. За радост има известно намаление, за което съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора. Призивът на зам.-министъра на правосъдието Николай Проданов е да задържим това ниво и да започнем да го намаляваме. Затова основната ни дейност е превенция. Радвам се, че днес стотици  плевенчани научиха колко сериозен проблем е трафикът на хора и в мълчаливото шествие се включиха над 110 ученици от плевенски училища”, каза Иванка Ватева, секретар на Комисията за трафик на хора в Плевен преди да започне програмата, подготвена от плевенски ученици по повод отбелязването на Деня за борба с трафика на хора.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...