Акценти
Начало / Общество / Не на добива на шистов газ заявиха и от Плевен

Не на добива на шистов газ заявиха и от Плевен

С митинг пред сградата на Областна администрация представители на няколко екоорганизаци и техни симпатизанти издигнаха лозунги срещу проучването и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване, известен още като фракинг. С това беше дадено началото на подписка, чиято цел е да се актуализира Закона за подземните богатства и забрана на опасната технология. Така Плевен стана поредният град, който се включва в националната инициатива „Не на шистовия газ”.

„Подписката в Плевен ще продължи до 20 февруари, през което време ще информираме хората, защото те не знаят каква е опасността от проучването и добива на шистов газ. Искаме да се разбере, че България няма полза от това, а само вреди”, обяви Владислава Богданова, председател на сдружение „Еко Плевен”.

Сред първите, подкрепили протеста беше Георги Милев, председател на Регионалната асоцияция на зърнопроизводителите. „Смятаме, че няма доказателства за безопасността на този метод и ние сме категорично против да се правят каквито и да било експерименти в житницата на България”, заяви Милев. Според него е нужен референдум по въпроса, като преди това хората трябва да бъдат информирани, за да могат сами да направят своя избор.

Протестът е подкрепен още от Гражданско общество – Ловеч, Фондация за екоразвитие и околна среда – Никопол, „Зелените”.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...