Начало / Общество / Не искаме повече напразни обещания, заявиха протестиращи охранители и надзиратели в Плевен

Не искаме повече напразни обещания, заявиха протестиращи охранители и надзиратели в Плевен

Служителите на Главна дирекция „Охрана” в Плевен  днес отново излязоха за половин час пред сградата на Съдебната палата в Плевен, за да изразят недеволството си  от неизпълнението на исканията им от страна на правителството. Заедно с тях бяха и надзиратели от затворите в Плевен и Белене.

„Отново днес сме на протест поради неразбирането от страна на Министъра на правосъдието и липса на ответ на исканията ни за унифициране на заплащането със сектор „Сигурност”, приравняване на средствата за специфична служебна дейност, както и увеличаване на щата в ГДО с минимум 350 служители и обезпечаването им с финансови средства. Министър Цачева настояваше за диалог, но такъв така и не се състоя, защото не получаваме никакво разбиране”, каза Валентин Колачев, председател на Синдикат „Охрана” – Плевен.

Затова 20 служители на ГДО от Плевен, заедно с представители на затворите в Плевен и Белене ще се включат в националния протест, който ще се проведе на 10 март в София. Протестно шествие ще тръгне от Министерство на правосъдието, ще продължи до Министерство на финансите и Министерски съвет. Там протестиращите ще настояват за среща с финансовия министър и с премиера. „Надяваме се, че най-сетне  ще бъдем чути и исканията ни ще бъдат удовлетворени. Нашата работа наистина е рискована и заслужаваме достойно заплащане”, подчерта Колачев. Ако това не се случи, служителите на ГДО от цялата страна на 26 март отново излизат на национален протест, за да заявят исканията си и пред европейските министри на правосъдието, които тогава ще имат среща в София. „Склонни сме да прекрачим границата на страната ни и да сезираме европейските институции, поради нарушаване на нашите права”, заяви Колачев.

„В продължение на месеци бяхме лъгани, даваха ни напразни обещания, че ще бъдат отделени средства за нас. Ние искаме да бъде изпълнен закона и както се  намериха допълнителни средства за служителите на МВР, така и нас да не ни дискриминират, а да унифицират заплащането ни с тяхното”, каза Петър Николов, председател на местното дружество на Синдиката на служителите на затворите в България. Той изтъкна тежките условия, в които са поставени да работят охранителите в затворите, като акцентира върху недостига на надзиратели. При стандарт в европейските страни по един надзирател да отговаря за 20 задържани, в българските затвори има постове, при които един надзирател отговаря за 200 задържани. Затова протестиращите настояват за увеличаване на щатните бройки.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...