Акценти
Начало / Любопитно / Нежният ретро стил измества лилавите сватби в Плевен

Нежният ретро стил измества лилавите сватби в Плевен

4

От миналата година винтидж стила измества лилавите сватби в Плевен, които са често явление през последните 5 години, информира Дора Калинова – Атанасова, председател на Националната сватбена агенция. Почитателите на ретрото предпочитат нежните пастелни тонове, като прасковено, бежово, бледо розово, малките нежни розички в облеклото и декорацията, перлите.

Тази година ще има повече сватби на знакови за града места, като крепостта Сторгозия, параклиса-мавзолей „Свети Георги Победоносец”, къщата-музей “Цар Освободител Александър ІІ” и др. Това стана възможно, след като Общинският съвет в града намали таксата за подобни мероприятия от 700 на 100 лева, поясни Атанасова.

И сподели интересни факти от ежедневието й като сватбен агент, като този, че в половината от плевенските сватби присъстват българските народни танци и ритуали. Сред младоженците дори било популярно да учат народни танци, за да се подготвят за празничния ден. Капацитетът на местните сватби също е сериозен и се движи от 100 до 200 души. Нормалният срок за спокойна подготовка на събитието е 6 месеца, сподели още Атанасова. И добави, че в практиката й е имало случаи и на несъстояли се сватби, тъй като младоженците мъдро са установили, че е не са един за друг. Съпрузи с чувство за хумор пък правили тържество за развода си.

Сватбите в Плевен се концентрират в периода май-септември, а предпочитаният ден е събота. Булките в зряла възраст имат много изисквания, тъй като знаят много добре какво искат и са гледали много сватби, сподели Атанасова. По отношение на булчинските рокли бъдещите младоженки категорично предпочитат да купуват готови рокли, а не да си шият. И са готови да обикалят цялата страна, за да попаднат на мечтаната празнична дреха.

Прочетете също:

Ден на дъвката е днес

На 23 септември през 1848 г. американецът Джон Къртис произвежда в дома си бонбон от ...