Начало / Любопитно / На 9 октомври отбелязваме Деня на Античната култура

На 9 октомври отбелязваме Деня на Античната култура

На 9 октомври отбелязваме Деня на Античната култура. За античност се счита обществото в съвкупност с неговата религия, съзнание, наука, изкуство във годините между 1000 г.пр.Хр. И V-VI в сл.Хр. Но в България е прието, обособяване на историята на тракийската култура, свързано с необходимостта да се акцентира на нейната самостоятелност.
Археологическата култура у нас е най-плътно наситена от антични паметници, които представляват част от огромното наследство на Средиземноморския културен ареал. Интересното тук е, че хронологически в европейската история античните и тракийските паметници принадлежат към един и същ период. Тракийската култура в Югоизточна Европа е част от културата на античния свят и се вписва в неговата периодизация. 10 от най-популярните античните символи – паметници на културата в България, са: Античната Сердика (София), Филипополис/Тримонциум (Пловдив), Одесос (Варна), Августа Траяна (Стара Загора), Месамбрия Понтика (Несебър), Улпия Ескус (с. Гиген), Никополис ад Иструм (с. Никюп), Нове (Свищов), Вила „Армира“ (Ивайловград) и Марцианопол (Варненско).
В област Плевен се намира Улпия Ескус. Той е бил един от най-красивите градове по дунавския бряг в римската провинция Мизия. Намира се северозападно от с. Гиген, Плевенско, на около 5 км от устието на река Искър. Неговите древни постройки смайват със своята грандиозност, а разхвърляните сред развалините архитектурни фрагменти – архитрави, конзоли и капители – са свидетелство за разточителната пищност в украсата на самите постройки.
След археологическите разкопки е установено, че градът заема 380 декара площ, защитена от построената през II в. крепостна стена. В средата е разположен форумът, ограден от три страни с величествена коринтска колонада. От север се издигал голям храм на Юпитер, а на югоизток – на Фортуна, за който се знае, че е построен от император Комод след 184 г. На север от форума е имало базилика – постройка, разделена надлъжно чрез колони на няколко части, наречени кораби; южно от главната улица са открити останките от друга обществена сграда, покрита с многоцветна подова мозайка, изобразяваща сцена от комедията „Ахейци“ на атинския драматург Менандър.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...