Акценти
Начало / Любопитно / На 25 февруари е роден немският писател Карл Май

На 25 февруари е роден немският писател Карл Май

На 25 февруари през 1842 година е роден немският писател и поет Карл Май. Главните герои в неговите романи са индианци, като най-известните сред тях са Винету и Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд).

Роден в семейство на беден тъкач, Карл Май е пето дете от общо 14 братя и сестри, 9 от които умират рано. Самият той губи зрението си поради недохранване, но лекарите успяват да го възстановят, когато малкият Карл е на 4-годишна възраст.

Учил за учител и преподавал няколко години. Осъден е за кражби, провокирани от лошото му финансово състояние, и лежи в затвора няколко пъти (общо 7,5 години). Започва да пише още в затвора. Когато се премества да живее и започва работа като редактор в Дрезден през 1875 г. публикува първия си роман „Олд Файерхенд“.

Карл Май става известен с романа си „Винету“

Следват над 80 тома с романи, разкази и стихове, между които „Съкровището в сребърното езеро“, „Капитан Кайман“, „Завещанието на инката“, „Кралят на петрола“, „Черният мустанг“, „Край Рио де ла Плата“, „Олд Шетърхенд“, „Горски призрак“, „През пустинята“, „Синът на ловеца на мечки“, „Призракът на Ляно Естакадо“, цикъла романи „Под сянката на падишаха“ (включващ „През дивия Кюрдистан“, „От Багдад до Истанбул“, „В дебрите на Балканите“, „През страната на скипетарите“, „Жълтоликият“), „Князът на бледоликите“, „Отчето-нож“ и др.

В книгите на Карл Май, посветени на американския Див Запад, липсва каквато и да е автентичност при обрисуване на живота, културата и обичаите на американските индианци, което допринася за създаване на погрешна представа у много европейски читатели (включително български) за истинската история и култура на коренните жители на Америка.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...