Акценти
Начало / Култура / На 24 май се организира празнично шествие в Плевен

На 24 май се организира празнично шествие в Плевен

паметник Кирил и Методий

С празнично шествие ще бъде дадено  началото на тържествения ритуал по повод 24 май – Деня на българската просвета  и култура и на славянската писменост. По традиция церемонията се организира от Община Плевен.

В 10.30  часа три основни лъча ще тръгнат към барелефа на светите братя Кирил и Методий в началото на едноименната улица зад Община Плевен.

Основният  лъч, предвождан от свещеници от плевенски храмове и ръководството на Община Плевен, ще тръгне от пл. “Стефан Стамболов”  при ДКТ „Ив. Радоев”. В него ще се включат преподаватели и ученици от СОУ„Стоян Заимов”, СОУ „П. Яворов”, СОУ „Анастасия Димитрова”, ОУ „Д-р Петър Берон”, ОУ „Н.Й.Вапцаров”, НУ „Отец Паисий”, НУ „Единство”,  МГ „Гео Милев”, НУ „Христо Ботев” ,  ЦДГот № 1 до 20,  ОДЗ от №1 до19 и ЦДГ , ОДЗ и учебни заведения от селищата на Община Плевен.

Втори лъч от централния мол ще включва  ученици от ГПЧЕ, СОУ„Иван Вазов”, ОУ” Йордан Йовков”, ОУ „Васил Левски”. ОУ „Лазар Станев», професионалните гимназии и Обслужващите звена в системата на народната просвета – УСШ, ОСО, ЦРД, МУЦТПО, ЦУТНТ.

Друг лъч ще тръгне  от  Медицинския университет – Плевен, начело с ръководството на висшето учебно заведение. Към тях ще се присъединят от ДФСГ „Интелект”, СОУ „Христо Смирненски”, НУ „Патриарх Евтимий” Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков”.

Тържественият ритуал, включващ празничен молебен, слово на кмета на Община Плевен и художествена част, ще започне от 11.00 часа пред барелефа

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...