Начало / Здравеопазване / На 15 август отбелязваме Деня на спасението

На 15 август отбелязваме Деня на спасението

На този ден отдаваме почит към медиците, загинали при спасяване на човешки живот. Денят на спасението се отбелязва за първи път през 2005 г по инициатива на д-р Тотко Найденов, главен редактор на вестник „Български лекар”, с подкрепата на Военномедицинска академия и със съдействието на Министерство на здравеопазването, Български лекарски съюз, Български червен кръст. Дата есвързана с деня, в който 26-годишния лекар на великотърновското село Стрелец – д-р Стефан Черкезов. На този ден през 1963 г. той изважда от горящ автобус 47 души и умира на следващия ден от тежките си изгаряния.

Официално Денят на спасението се чества след решение на Министерски съвет от 2012 г. Така страната ни е може би единствената в света, която официално отбелязва паметта на лекарите, загинали за спасяването на живота на хора в мирно време.

Над 130 лекари и 20 медицински сестри са загинали при изпълняването на служебния си дълг.

По традиция на този ден се организират церемонии по отдаване на почит на към всички загинали българи – лекари, мед. сестри, спасители, полицаи, пожарникари и обикновени граждани, жертвали себе си в името на професията и живота на другите.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...