Начало / Здравеопазване / На 1 юли празник имат лечителите

На 1 юли празник имат лечителите

В първия ден на месец юли Църквата отбелязва Деня на светите безсребърници Козма и Дамян. В народния календар този ден е известен под името Свети Врач. Празникът е в памет на двамата братя, които се заели да изучават лечебните свойства на различните билки, за да лекуват душите и телата на хората. Те били благословени от Иисус Христос, защото не търсели земна слава и богатства, и надарени от него с чудотворната лечебна сила.

Двамата братя изпълнявали строго съветите на Спасителя към апостолите и изпълнявали строго Христовата заповед: „Даром получихте, даром давайте”. Затова изцелените от тях ги нарекли безсребърници. На гроба им бил издигнат храм, в който ставали чудеса.

На тази дата Българската православна църква отбелязва и връщането на мощите на Св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.След смъртта си през 946 г. светеца е погребан в Рилската обител, но малко след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в Средец. През 1195 г. цар Асен тържествено ги пренася в Търново. Монасите от Рилския манастир връщат мощите на Йоан Рилски отново в светата обител през 1496 г., след като получили разрешение от султана.

Днес имен ден празнуват: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...