Начало / Общество / На тържествено заседание на Общинския съвет обявиха новите почетни граждани на Плевен

На тържествено заседание на Общинския съвет обявиха новите почетни граждани на Плевен

На тържествено заседание на Общинския съвет днес бяха връчени званията „Почетен гражданин на Община Плевен“ на Ивет Горанова – Олимпийски шампион по карате от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Стойка Кръстева – Олимпийски шампион по бокс от летните олимпийски игри в Токио 2020 г.; Ангел Ленков – треньор по карате, който изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате; Борислав Георгиев – треньор по бокс, чиято заслуга е Стойка Кръстева да покори олимпийския връх в Токио; Русалин Русалинов – вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на Карате клуб „Петромакс“ – Плевен, Калин Донков – изтъкнат писател, поет и публицист, роден в Плевен.

Точно в 10,00 ч. в Актовата зала на Община Плевен председателят на местния парламент Мартин Митев, в присъствието на общинските съветници, народните представители от 15-и Многомандатен избирателен район – Плевен, областния управител на Плевен Иван Янчев и неговия заместник Виолета Иеремиева, Петко Цолов – кмет на Плевен в периода 1987 – 1990 г., кмета Георг Спартански и екипа му, почетни граждани и гости, обяви тържественото заседание за открито. Началото бе дадено с химна на Република България.

„За мен е чест да приветствам всички днес с „Добре дошли“! Благодаря за уважението, което засвидетелствате с вашето присъствие в празничния ден на Плевен“, обърна се към всички в залата Мартин Митев. Той подчерта емоционалното значение на заседанието и важността на Плевен за всеки един, роден и избрал да живее в този град: „Всички ние имаме привилегията да живеем в град със славно минало, но и в град с достойно настояще. Плевен днес – това сме всички ние, нашият дух, дела, успехи и надежди! Плевен е нашият общ дом и за да бъде той такъв, какъвто искаме – развиващ се, чист и приветлив, са нужни ежедневни грижи. Бъдещето на нашия град зависи от всеки от нас. Честит празник, плевенчани! Честит празник и на тези, които днес са далеч от родния град! Нека Св. Георги – покровител на Плевен, бди над делата ни и ни води към мъдри решения!“

Приветствие отправи и кметът на Общината Георг Спартански. Той подчерта, че Плевен има бъдеще само тогава, когато всички мислим за него: „Вярвам, че с мъдри решения, воля, постоянство и общите ни усилия в една посока, с равномерно темпо, заедно можем да постигнем всичко.“

След официалните обръщения Тържественото заседание на Общинския съвет продължи с връчване на почетните звания. Председателят Мартин Митев обяви решенията на Общинския съвет, като отбеляза, че всички отличени отдавна са оценени от историята и обществото, а Плевен засвидетелства своето признание към тях и чрез удостояването им със званието „Почетен гражданин“. Редът, по който бяха обявени почетните граждани е според датата на решенията на Общинския съвет:

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет – Плевен удостоява Ивет Горанова – Олимпийски шампион по карате от летните олимпийски игри в Токио 2020 г., със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. На Олимпийските игри в Токио два от трите златни медала за България бяха спечелени от спортистки, свързани с Плевен. Ивет Горанова стана олимпийски шампион в дисциплината кумите в категория до 55 кг. Ивет израства и се утвърждава като състезател в плевенския клуб по бойни изкуства „Петромакс“ Тя беше единственият български представител в спорта олимпийско карате при дебюта му на Олимпийски игри. Тя е единственият български спортист – шампион на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско първенство. Ивет е възпитаничка на Спортното училище „Георги Бенковски” – Плевен, трикратен носител е на отличието „Спортист на годината на Плевен”.

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет – Плевен удостоява Стойка Кръстева – Олимпийски шампион по бокс от летните олимпийски игри в Токио 2020 г., със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Стойка Кръстева донесе първия български златен медал в женския бокс и е петият олимпийски шампион в цялата история на българския бокс. Тя е двукратна европейска шампионка, има два сребърни медала от световни първенства и един бронзов от европейски шампионат. Многократна шампионка на България. Двукратен носител е на купа „Странджа”. Поради невъзможност на златното ни момиче лично да присъства на тържественото заседание, от нейно име званието получи Световният ни шампион по бокс Александър Владимиров.

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет – Плевен удостоява Ангел Ленков Стефанов – треньор по карате, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Ангел Ленков като треньор изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате. Избиран е за „Треньор на годината на Община Плевен“.

С Решение №655 от 26.08.2021 г. Общински съвет – Плевен удостоява Борислав Георгиев – треньор по бокс, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Борислав Георгиев като треньор изведе Стойка Кръстева до олимпийския връх в Токио.

С Решение №879 от 26.04.2022 г. Общински съвет – Плевен удостоява

 

Русалин Русалинов – вицепрезидент на Българската национална федерация по карате и президент на КК „Петромакс“ – Плевен, съсзванието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Русалин Русалинов, чрез своя професионализъм, отговорност и философия, изгражда един от най-успешните клубове по карате в България, чиито състезатели постигат все по-високи върхове на спортната сцена. Той е от малкото хора, които години наред дават своя принос за града ни иса повод името на Плевен да присъства на националната и на световната спортна сцена.

С Решение №880 от 26.04.2022 г. Общински съвет – Плевен удостоява Калин Донков – писател, поет и публицист, със званието „Почетен гражданин на Община Плевен”. Калин Донков е един от най-талантливите български поети и публицисти. Поезията му е превеждана на английски, руски, френски, испански, полски, чешки, словашки, сръбски, украински, гръцки, арабски и др., а прозата – на руски и чешки. По стиховете му са създадени песни, а по някои прозаични творби – филми и пиеси. През 2021 г. Калин Донков стана носител на Националната литературна награда „Димчо Дебелянов“ за цялостно творчество.

Всички отличени изказаха своите благодарности и поздравиха присъстващите с Празника на Плевен.

След изчерпване на дневния ред тържественото заседание на Общински съвет – Плевен бе обявено за закрито, след което празникът на Плевен продължи с ритуал на централния площад „Възраждане“.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...