Акценти
Начало / Общество / Как да изберем нова батерия за прахосмукачка

Как да изберем нова батерия за прахосмукачка

Може да не сте забелязали, но прахосмукачките отдавна не са това, което бяха. През последните години сред най-разпространените модели са не най-мощните и тежки, а точно обратното – възможно най-компактните, леки и най-вече – безкабелни. 

Това включва най-общо казано две основни категории:

  1. Прахосмукачки робот – автономни прахосмукачки, които работят на батерия, и почистват вашия дом, без да е необходимо да сте наоколо
  2. Вертикални безкабелни прахосмукачки – леки и много мобилни прахосмукачки, които работят на батерия и позволяват бързо и ефективно почистване на вашия дом

Колко често се налага смяна на батерия?

Краткият отговор е – батериите на прахосмукачките трябва да се сменят на между 2 и 5 години в зависимост от интензитета на работа с конкретното устройство. Ако използвате прахосмукачката сравнително редовно и поддържате батерията в добра кондиция, има голям шанс да издържи повече от 4 години. Ако обаче, използвате прахосмукачката спорадично и често оставяте батерията неизползвана за дълги интервали (3+ месеца), може да ви се наложи да смените вашата батерия за прахосмукачка около втората година. 

Как да разберем, че батерията е за смяна?

С износването на батерията, тя ще започне да губи част от капацитета си. В резултат ще наблюдавате плавно или в някои случаи рязко нямаляване на времето, което можете да използвате вашата прахосмукачка между две зареждания. Ако това време стане твърде малко и не успявате да почистите с едно зареждане, със сигурност е време да се замислите за смяна на батерията.

Понякога батериите дефектират и спират да работят изцяло. Ако това се случи, първо проверете дали зарядното функционира коректно. Ако то работи, сменете батерията и, ако и тогава прахосмукачката не стартира, потърсете сервиз. 

Как да изберем нова батерия за прахосмукачка?

Имате два основни подхода:

  1. Използвате марката, модела и серията на устройството и търсете съвместима батерия. В повечето случаи това е достатъчно информация, но понякога ще се наложи да прибегнете към втория подход, ако се окаже, че има повече съвместими батерии с вашия модел прахосмукачка.
  2. Намерете продуктовия номер, изписан върху старата си батерия. Търсете батерия заместител като ползвате този номер. За да сте напълно сигурни, че ще поръчате точно батерията, от която имате нужда, обърнете внимание също така на химическия състав на вашата стара батерия (Ni-Mh, Li-ion), напрежението на което работи (V) и капацитете (mAh/Wh). Важно е да изберете батерия заместител със същото напрежение. При капацитета може да изберете по-висок (тогава батерията ще работи по-дълго време между две зареждания). При химическия състав в повечето случаи е добре да изберете същия като на старата ви батерия, защото в противен случай може да има проблеми със зареждането на батерията.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...