Начало / Здравеопазване / На среща в Плевен: Не трябва да допускаме игнориране на децата с диабет

На среща в Плевен: Не трябва да допускаме игнориране на децата с диабет

„Не трябва да допускаме игнориране на децата с диабет, да не допускаме тяхната изолация. Те са деца като всички останали. Заради това са необходими тези срещи – широка информираност, широки дискусии на проблема, отговори на всички поставени въпроси от заинтересованите страни – ясни и конкретни, а не уклончиви. Не трябва да допускаме неглижиране на проблема на тези дечица“, каза при откриването на информационната среща „Запознай се с диабета“ председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев.

Събитието премина под неговия патронаж, а организатори са д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата“ и Даниела Илиева, председател на сдружение „Диабет“ – Плевен.

Форумът протече при голям интерес. В рамките на два часа бяха разисквани проблемите на диабета, като дискусията протече при изключително позитивна атмосфера и аудиторията показа готовността си да подкрепи по всички възможни начини каузата.

Официални гости в зала „Плевен“ на Областна администрация бяха Асен Марков – главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Гълъб Донев – секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, Александър Славков – президент на федерацията по шотокан карате до, д-р Росица Стойчева, Център за алтернативна терапия при диабета – Варна, кметът Георг Спартански, зам.областният управител Татяна Божинова, началникът на РУО – Плевен Албена Тотева, доц. д-р Чайка Петрова, д-р Ирина Халваджиан, представители на министерството на здравеопазването и др.

Сред присъстващите бяха кметове, председатели на Общински съвети, директори на детски градини и училища, учители по физическо възпитание, треньори и президенти на клубове от Плевен и региона. Присъстваха и много родители на деца с диабет, които имаха възможността да зададат своите въпроси.

Всички гости се обединиха около това, че на първо място към диабета трябва да има морално отношение и да не се стига до разграничаване на децата.

„В последните 4 години от живота си твърдя, че диабетът е състояние, а не заболяване“, посочи д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата“.

Да се спортува в училищата е темата, която  бе изведена сред акцентите на дискусията. „Пречка за спортуването на тези деца няма. Не са един или два случаите, в които се ограничават децата, болни от диабет, да спортуват. Няма никаква опасност, спортът е полезен за тях. Не само, че някое дете може да се окаже спортен талант и да донесе медал. По-важното е, че ние, спортистите сме устремени и си гоним целите докрай. Това може да предадете на тези деца. Чрез спорта ще ги накарате да повярват в себе си“, категоричен бе секретарят на ММС Асен Марков.

Д-р Денислава Ангелова допълни, че асоциация “Докосни дъгата” поема разходите за тренировки на всички деца с диабет, които искат да спортуват, стига да бъдат приети в клубовете.

Присъстващите дискутираха и по темата. че трябва да бъде създадена наредба към закона за здравето, който касае медицинските специалисти от здравните кабинети на училищата и детските градини. „Най-добрата грижа за децата с диабет в училищата и градините става на базата на обучение и индивидуален план за справяне за всяко дете. Добрият контрол на диабета зависи от „трикракото столче“ – инсулин, хранене и спорт. Когато едно от крачетата падне, пада и столчето“, каза от своя страна д-р Росица Стойчева.

Юлиана Цветанова, майка на дете с диабет тип 1, даде добър пример за съвместна дейност между родители и детска градина. А Ина сподели проблемите, които има в училище и виждането на един младеж с диабет в социална среда.

Сред предложенията, направени на срещате, бе и това екскурзиите на деца с диабет до 14 години в Плевен да се осъществяват с придружител и темата да не се поставя като проблем занапред.

По време на информационната среща стана ясно, че е необходим повече от един консуматив – сензор за измерване на кръвната захар. „НЗОК трябва да включи в списъка най-малко три сензора, така че деца и възрастните с диабет да бъдат покрити през по-голяма част от месеца. Реимбурсирането им ще доведе до включване на нови компании с по-добри и иновативни апарати за измерване на кръвната захар“, каза д-р Денислава Ангелова.

Сред най-дейните участници в дискусията бе и кметът Георг Спартански, който отговори на важни въпроси, като още в началото посочи, че присъствието на многобройните държавни и общински институции на събитието не е от куртоазия, а от съпричастност към осъзнаването на значимостта на проблема.

Организаторите изказаха благодарност към местната власт за голямата подкрепа, оказана около осъществяването на срещата. Подобни прояви ще има и занапред, като целта остава същата – Плевен да намери решенията за справяне с проблемите на диабета.

 

 

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...