Акценти
Начало / Здравеопазване / На първо място сме по смъртност от инсулт

На първо място сме по смъртност от инсулт

По повод Световния ден на мозъчния инсулт – 29 октомври,  в УМБАЛ- Плевен се проведе пресконференция, в която участва началникът на клиниката по Неврология в болницата доц. д-р Мая Дановска  и екипът й. Доц. Дановска поясни, че деня се отбелязва по инициатива на Световната инсултна организация /СИО/ от 2006 г., а тази година акцент са пациентите от женски пол с мозъчен инсулт, предвид непрекъснато растящата заболеваемост на жените от мозъчен инсулт. Доц. д-р Дановска изтъкна и глобалната значимост на проблема, тъй като годишно от мозъчен инсулт са засегнати  над 17 млн. човека, от които 6 млн. умират. Рискът от заболяване расте с възрастта, като около 72% от инсултите се случват след 65 години.

В световен мащаб инсултът е водеща причина за дългосрочна инвалидизация на пациентите. На всеки 2 секунди пациент получава мозъчен инсулт, а т.нар „мълчаливи“ мозъчни инсулти са водеща за причина за настъпващи сериозни ментални увреждания. Около 15% от възрастните не могат да назоват дори един симптом на инсулта, каза доц. д-р Дановска.

пресконференция умбал-инсулт

Тя поясни, че 13 часа е средното време от настъпването на първите симптоми до представянето на пациента пред медицинските служби. 58% от хората с инсулт остават не прегледани през първите 24 часа от началото на заболяването, а 52% от всички попаднали в Спешно отделение не осъзнават, че имат мозъчен инсулт.  Страната ни е на  първо място по смъртност от мозъчен инсулт в Европейския съюз. За последните 3 години смъртността от инсулт у нас е нараснала с 3.1 на 100 000. От инсулт умира всеки 5-6 мъж и всяка 4-5 жена. Мит са твърденията, че инсултът е непредотвратим и че не може да се лекува. Не е вярно и това, че инсултът поразява само възрастни и възстановяването е кратко. Доц.д-р Дановска даде и пример с последен случай  в клиниката. 34-годишен мъж с мозъчен инсулт, който е преминал през интравенозна тромболиза. В Плевен в клиниката се прилага този метод, който е животоспасяващ, но се извършва при строги медицински показтели, допълни доц. д-р Дановска. Тя поясни, че  инсултът не дискриминира – той поразява хора от всички възрасти, етнически групи и произход.  За това трябва да положим максимални усилия взаимно да си подадем ръка, за да намалим риска от мозъчен инсулт. Тя поясни и трите най-важни действия за предотвратяване на инсулт –  редуциране на всички познати рискове, своевременно и ранно разпознаване на симптомите и предоставяне на оптимални възможности за адекватно и специфично лечение на пациентите с мозъчен инсулт.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...