Акценти
Начало / Общество / На Националния празник плевенчани пяха химна под Панорамата (снимки)

На Националния празник плевенчани пяха химна под Панорамата (снимки)

Над Скобелевият парк тази вечер мощно се понесе  българският химн, който запяха стотиците плевенчани, събрали се под Панорамата, за да празнуват Националния празник. За поредна година неправителствената организация „Рицари без броня” с подкрепата на Регионалния военноисторически музей в Плевен организира общоградско честване  на Освобождението под мотото „Плевен помни!”.

„Не може да бъдеш истински българин и на Трети март сърцето ти да остане равнодушно”, каза в обръщението си към събралите се кметът Георг Спартански, подчертавайки, че е тук не като кмет,а като българин. „Ние сме благодарен народ, ние сме горд народ, ние сме се борили за нашата свобода. Но никога няма да забравим тези,които са ни подали  братска ръка и които са пожертвали живота си, за да ни има нас,  за да я има България. Затова е огромна моята радост, че мероприятията за националните ни празници не се организират само от държавната или общинската власт, а от такива смели патриоти и родолюбиви младежи като „Рицари без броня”, изтъкна Спартански. Той изказа специална благодарност на общинският съветник Йордан Грижов, който е моторът на инициативата и показа, че „плевенчани могат да се организират по волята и призива на сърцето и да почетат паметта на нашите герои”. Кметът отдаде заслуженото и на Миглена Цанова, вдъхновител и инициатор на прекрасната инициатива плевенските деца да ушият огромен български флаг. „Нейната инициатива показа, че гражданите на Плевен се чувстват горди българи и за тях  националното знаме е светиня, която те гордо носят на ръцете си. Плевечани, нека покажем на цяла България, че от тук, от Плевен тръгна свободата на България”, призова Спартански и множеството посрещна думите му с одобрителни ръкопляскания.

С поздрав се обърна и директорът на РВИМ – Плевен Емилия Зорнишка.

След емоционалните обръщения младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” – Плевен разказаха за героичния път до Освобождението на България. Прозвучаха  също и стихове на Иван Вазов в изпълнение на деца от ДГ „Щастливо детство”. Със специално подготвена програма се включи фолклорен клуб „Веселяците”.

Празникът под Панорамата завърши с общо хоро. Всички участници получиха грамоти от Сдружение „Рицари без броня“.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...