Акценти
Начало / Общество / Залп на черешово топче беляза празничния ден в град Левски  

Залп на черешово топче беляза празничния ден в град Левски  

 

Трети март е рождената дата на днешна модерна България – с тези думи кметът на Община Левски Любка Александрова започна приветствието си към жителите и гостите на града и общината по случай 140 години свободна България.

” Трети март е мечта на Левски и Ботев и на поколения свободолюбиви българи,които пет века полагаха глави, ум , усилия и богатство в името на Свободата”, каза Александрова и припомни историческите събития, довели до Освобождението на България .

„Не е случайно ,че упованието на народа ни е било толкова силно в Русия.Може би никога една война не е била толкова чакана и желана от един народ, както тази, която Русия повежда с Турция…. Днес ние, потомците на истинските българи, свеждаме глава за топла човешка благодарност и признателност към Русия и нейните чеда, към българските лъвове от Опълчението, които не пожалиха себе си, за да прогонят поробителя от бащиното огнище…”

Пенка Здравкова потомка на опълченеца Ангел Геновски от с.Хотница, преселил се след освобождението в гр.Левски, разказа за живота на своя родственик.

Героични моменти от българската история пресъздадоха родолюбци от с.Градище. В историческата героична композиция участваха и Мъжката вокална група „Патриоти”с  възрожденски песни и Танцов клуб „Седем осми”.

Залпът на черешовото топче беляза празничния ден , а кръшно хоро превзе площада.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...