Акценти
Начало / Общество / На закрито заседание на ОбС ще обсъждат въпроса за настаняване на 200 бежанци в общината

На закрито заседание на ОбС ще обсъждат въпроса за настаняване на 200 бежанци в общината

Община Плевен

След редовното заседание на Общинския съвет в Плевен, което е насрочено за този четвъртък – 26 септември, ще се проведе извънредно закрито заседание, на което ще бъде обсъден въпросът с евентуалното настаняване на бежанци на територията на нашата община. Това каза днес  на импровизиран брифинг пред журналисти кметът проф. Димитър Стойков. Това, което ще предложи на обсъждане от общинските съветници е, да се предостави бившето виетнамско общежитие в село Беглеж за настаняване на 200 бежанци.

На срещата, която се проведе в сряда с министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, е предложено Плевен да приеме бежанци в бившата сграда на Гражданска защита в Кайлъка. Още тогава кметът е изразил становище, че това не е най-подходящото място, мотивирайки се, че Кайлъка е национален парк и там постоянно има много хора . „Предложих варианта бежанците да бъдат настанени в общежитието в Беглеж, което  не е в по-лошо състояние от сградата на Гражданска защита в Кайлъка. Като идеята е да предложа на ОбС общежитието в Беглеж, което е общинско, да бъде разменено със сградата в Кайлъка, която е държавна собственост”, обясни Стойков, като припомни, че Общината вече е направила постъпки въпросната сграда в Кайлъка да им бъде предоставена от държавата.

За да приеме бежанци, общежитието в Беглеж трябва да бъде ремонтирано, за което общината ще разчита на финансово съдействие от държавата. Друг проблем, който ще трябва да бъде решен, е свързан с преместване на училището, което е в един двор с общежитието. Вариант е  учениците – общо 40, да бъдат преместени в  детската градина, където има само шест деца, обясни кметът.

Той изрази категоричното си становище, че дори и с помощ от държавата, общините не биха се справили с бежанския проблем, затова е необходима и помощ от ЕС.

На въпрос дали вече е уточнена вероятна дата за настаняване на бежанци в нашата община проф. Сойков поясни, че такава дата не е уточнена. Но в момента в  нито една от двете сгради – тази в Кайлъка и тази в Беглеж, няма възможност веднага да бъдат настанени бежанци, допълни той.

По-голяма конкретика може да се очаква след решението на  ОбС, когато  кметът ще поиска нова среща с вицепремиера по проблема с бежанците.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Доста хитър ход на кмета, браво. така и така сме поставени пред свършен факт, то поне тези хорица да бъдат настанени извън града и не в парк „Кайлъка“