Начало / Любопитно / Голяма Богородица е – не се работи, правят се курбани за здраве

Голяма Богородица е – не се работи, правят се курбани за здраве

Днес Българската православна църква отбелязва Успение на Пресвета Богородица. Празникът се нарича още Голяма Богородица и е в почит на св. Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Според преданието това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си.

Счита се, че празникът „Успение на Пресветата Богородица“ е установен от Апостолите. Разказите за чудесното възнасяне в плът на Божията Майка на небето се отнасят към IV век; за него споменават блаж. Августин и Йероним, а Иерусалимският патриарх Ювеналий (420-458) утвърждава пред император Маркиан достоверността на тези разкази. Денят на празнуване на успение е установен от император Маврикий (592-602). Блажената кончина на Света Богородица е прославена в каноните на св. Козма Майумски и св. Йоан Дамаскин.

В този ден да се отслужва тържествена литургия и се прави „въздигане на хляба“ – освещаване на  обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква.

Имен ден имат Мария, Марин, Мара, Мариян/а, Марийка, Мариета, Мариела, Богдан/а, Божан, Божидар.

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...