Начало / Избори / Избори 2017 / Нашите приоритети са отличителните характеристики на силния Плевен, заяви Румен Петков

Нашите приоритети са отличителните характеристики на силния Плевен, заяви Румен Петков

Кои бяха отличителните характеристики на силния Плевен –икономика, здравеопазване, култура и спорт. Затова като говорим за приоритети трябва да е ясно кое е нужно на Плевен и на България. Ние имаме заложени в стратегическите документи за развитието на страната няколко неща, които трябва да бъдат реализирани. И е престъпление, че досега те не са факт. Това заяви водачът на листата на Коалиция „АБВ –Движение 21” в Плевен  – Румен Петков, на среща снощи в зала „Гена Димитрова”, на която представи основните приоритетите за предстоящите избори.

Той подчерта, че ще водят позитивна кампания, но това не означава да спестяват истината, да премълчават бедите, които са нанесени на плевенския регион.

На първо място като приоритет той посочи изграждането на нова ядрена мощност в Белене. Това е стратегически за България въпрос, ако искаме да продължим да бъдем фактор в енергийната сигурност на Европа, категоричен беше Петков и допълни, че ако изграждането стартира сега, до няколко години страната ще има блокове, които ще бъдат въведени в експлоатация. „Ние имаме най-евтиният проект и с най-висока степен на сигурност. А сега всички ще трябва да платим 1 млрд.лв. за безумието на БСП и ГЕРБ, вместо през 2018 г. първият блок на АЕЦ Белене да влезе в експлоатация”, посочи Петков.  Ключов въпрос ще е и изграждането на АМ „Хемус”.

Вторият приоритет е развитие на образователната система. „Ако искаме да  продължим да бъдем град, който има съществена роля в развитието на Централна северна България, трябва да говорим за развитие  на образователната система. Като на първо място е укрепване и развитие на Медицинския университет, като се създават условия за реализиране на лекарите в България”, каза Румен Петков.  Тук той посочи и важността от възстановяване на военно-въздушното училище в Долна Митрополия като елемент от националната сигурност.

Говорейки за задържане на младите и образовани хора в Плевен и страната, Петков отбеляза, че в момента в България има дълбоко порочна система за доходите . Не може да се говори постоянно за вдигане на минималната заплата, но никой да не коментира заплатата след това в йерархията, обясни той.

„Когато говорим за Плевен трябва да ни е ясно, че културните институти в града са национални културни институции и те трябва да бъдат подкрепени. Не трябва да ги загърбваме, ако искаме да дадем бъдеще на младите хора, които завършват Музикалното училище в града”, каза Петков във връзка с приоритета на коалицията в областта на културата.

Развитието на спорта е друг приоритет на коалицията, за да бъде върнат Плевен в тройката градове със спортна сила.

Петков постави основен акцент и върху отбелязването на 140 години от Освобождението на България, което трябва да е „същностна политика на областта”. „ Това много ясно трябва да покаже на първо място на нас, българите, но и на нашите съседи  и участниците в Руско-турсаката война, че си знаем историята, но и бъдещето. Това бъдеще е наше, ние трябва да го определяме, а не някой да ни го пише. Трябва да използваме 140-годишнината, за да го покажем по най-убедителен начин. Плевен трябва да бъде показан като възможност за исторически туризъм, като възможност за културни коридори и като елемент от необходимия на всички ни православен туризъм”, заяви водачът на листата на Коалиция „АБВ-Движение 21”.

Той ясно каза, че „от редуването през последните години управление на БСП и на ГЕРБ резултатът е демографска катастрофа, обезлюдяване на цели територии, сриване на икономиката, загуба на пазари, безумна външна политика”. Петков коментира още, че медиите и социологическите проучвания, ще бъдат използвани в комбинация с административен и всякакъв друг натиск, за да се обясни на хората, че няма смисъл да се гласува за АБВ.

„Позитивната кампания не означава да премълчаваме кой загърби, кой излъга, кой провали. Всеки от досегашните депутати трябва да каже какво конкретно е направил за Плевен и региона. Сигурен съм обаче, че гастрольорите и една част от титулярите в листите на другите партии няма какво да кажат. Докато нашата листа излъчва потенциал и бъдеще. А това е много голям залог за плевенчани”, каза Румен Петков.

 

 

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...