Начало / Здравеопазване / Национална дарителска кампания ще подпомага двойки с репродуктивни проблеми

Национална дарителска кампания ще подпомага двойки с репродуктивни проблеми

Шест ин витро центъра в страната участват в стартиралата в началото на месец май Националната дарителска кампания „Любовта е действие“. Тя се организира в помощ на двойки с репродуктивни проблеми, които имат нужда от ин витро процедури или инсеминации. В проекта, подкрепен от сайта „Ин витро България”, са се включили МЦ „Бора“ Пловдив, МЦ „Репробиомед“ София, МЦ „Клиничен институт за репродуктивна медицина – Света Елисавета”- Плевен, Болница „Св. Лазар“ София и МЦ „Репромед“- Плевен, МЦ „Димитров” – София.

С подкрепата на тези центрове пет двойки ще могат да получат безплатна ин витро процедура, а две двойки – донорска инсиминация, обясни днес на пресконференция Цветелина Тодорова, главен редактор на сайта „Ин витро България“.

Двойките, които желаят да се включат в кампанията, могат да изтеглят необходимите документи за кандидатстване от форума на всяка от клиниките. След като двойките попълнят формулярите си, трябва да ги прикачат и изпратят на e-mail адреса на ин витро клиниката, за която искат да кандидатстват. Срокът за подаване на документите е 30 юни.

Всяка двойка може да кандидатства в един или повече центрове, стига да отговяря на поставените от тях изисквания и критерии за участие.

Печелившите ще бъдат определени на лотариен принцип, като томболата ще бъде теглена между 15 и 20 юли в присъствието на нотариус, обясни Тодорова. Тя уточни, че за всяка клиника ще бъдат изтеглени и по три резервни двойки.

От началото на кампанията досега декларации за участие са подали 20 двойки.

Цветелина Тодорова уточни, че кампанията е отворена и в нея могат да се включат и други ин витро центрове в страната, които желаят да подпомогнат  двойки с репродуктивни проблеми.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...