Акценти
Начало / Култура / Националната кампания „Изпей „Обичам те” на български” започна от Плевен

Националната кампания „Изпей „Обичам те” на български” започна от Плевен

С концерт на сцената на Водната каскада в Плевен снощи започна националната музикална кампания  „Изпей „Обичам те” на български”, организирана от група „Хоризонт”. „Решихме да направим тази национална кампания с концерти в 8 града поради две причини. Едната е да запазим чистотата на българския език и използването му в българската музика. Другата причина за нашето турне е излъчването в ефир на твърде малко български песни като процент, а тези, които се излъчват, са на почти едни и същи изпълнители”, обясни преди концерта Валери Славчев, създател на група „Хоризонт”. Той беше категоричен, че  в песните трябва да се използват такива текстове, които да изграждат в подрастващите естетика, да ги направят добри хора, когато пораснат. „Защото изкуството влияе и тийнейджърите се влияят от музиката”, каза Славчев.

Той акцентира и върху това, че създаването на една наистина стойностна песен е процес, и когато на един млад изпълнител песните не се излъчват, той не достига до творческата си зрялост. „Реално бива прекършен стремежът му да твори музика и не достига до този момент, в който да създаде своята истинска песен”, подчерта Валери Славчев. Според него обаче е необяснимо, когато твориш за българската публика, да създаваш песни на английски език. „Когато имаш някаква конкретна цел зад граница, определен продукт, който искаш да продадеш, е правилно да го направиш на международен език, но когато твориш в България е малко странно”, смята музикантът.

IMG_4102концерт каскада

Снощи на сцената в Плевен звучаха хитови парчета на групите „Сигнал”, „Щурците”, ФСБ, „Тангра” в изпълнение на плевенската група „Lake Downs”. Басистът на група „Сигнал“ – Жоро Янакиев, изпълни свои авторски песни от първия си самостоятелен албум.

За съжаление изсипалият се проливен дъжд снощи прекъсна концерта преди „Хоризонт” да излязат на сцената на Каскадата.

IMG_4097публика концерт каскада

IMG_4098концерт каскада

IMG_4095публика концерт каскада

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...