Акценти
Начало / Общество / Научна дискусия по повод 140 години от Плевенската епопея ще се проведе в Плевен

Научна дискусия по повод 140 години от Плевенската епопея ще се проведе в Плевен

Научна дискусия по повод 140 години от Плевенската епопея ще се проведе на 27 юни в Регионалния исторически музей в Плевен. Това е първото значимо мероприятие от поредицата, които предстоят да се организират в Плевен по повод предстоящата годишнина, обяви на пресконференция в Пресклуба на БТА в Плевн Румен Петков, който е организатор на форума в качеството си на член на Инициативния комитет за честване на 140 години от Плевенската епопея.

За участие в дискусията от българска страна са поканени акад. Константин Косев, проф. д-р Андрей Пантев. Със специално приветствие ще се включи Георги Първанов – президент на България  2002-2012 г. В дискусията от руска страна са поканени княз Александър Трубецкой – председател на Сдружение „Памет за императорската гвардия“, и преподавателите от Московския държавен университет – Пьотр Мултатули –  доктор на историческите науки и проф. Дмитрий Володихин.

Със специално приветствие ще се включи кметът на Община Плевен Георг Спартански, към когото Румен Петков изказа благодарност за съдействието му за цялостното провеждане на научната среща.

Основната тема на конференцията са трите щурма на Плевен и ролята на Плевенската епопея за Освобождението на България.

Посещението на участниците ще започне на 26 юни с официални срещи при кмета  на Плевен и при областния управител. След което те ще поднесат цветя пред Мавзолея. В програмата им е предвидено също посещение на Панорамата, Лавров парк и Тотлебеновия вал.

„За нас като град събитията за освобождението на Плевен са от изключителна важност,  защото тук се решава изходът на Руско-турската освободителна война”, подчерта Румен Петков. –  Ако искаме да имаме усещане за перспектива, не можем да се делим от усещането си за историзъм”, акцентира той. Той изрази надежда, че предстоящата научна дискусия ще е истински празник на свободата на Плевен и на България, и ще представлява интерес за хората на историческата наука, за интелектуалния елит на Плевен, на свързаните с музейното дело на града ни и за плевенската общественост.

 

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...