Акценти
Начало / Общество / Настаниха със съдебно решение близначета в приемно семейство

Настаниха със съдебно решение близначета в приемно семейство

Две момиченца – близначки намериха своите родители в лицето на приемно семейство, което пожела да ги отглежда. Това стана след решение на Районен съд Плевен и след като биологичните родители, които имат още три деца, отказаха да се грижат за близначките.

Първоначално момиченцата са настанени в Дома за медико-социални грижи за срок от една година или до промяна в обстоятелствата, е записано в документите по делото. В началото на месец април тази година обаче е постъпило заявление от професионалното приемно семейство, че искат да се грижат за децата.

Социалното проучване сочи, че родителите на Ц. и Ю. живеят на семейни начала в къща с пет стаи като жилището е частично преустройвано, с все още незавършени ремонтни дейности. Обзаведено е бедно, с малко мебели и вещи за задоволяване на най-необходимите потребности, ползва се и външен източник за вода. При извършената проверка от социални работници е установено, че хигиенно-битовите условия са незадоволителни и крият риск за живота и здравето на децата. До миналата година единствен доход на семейството са били получаваните помощи в общ размер на 105 лева, но към момента родителите не получават и тях, тъй като не са подали нужното заявление за това. Единствен доход е заработеното от бащата на частни начала. Освен това, през времето на престоя на двете деца в институция, майката ги е посетила само веднъж.

Двете близначета са били в приемното семейство за периода от 29 март до 4 април 2013 год. като заключението на социалните работници е, че едното дете се адаптира към новата семейна среда, а другото се чувства спокойно. Приемните родители имат навици и умения да прилагат възпитателни мерки за оформяне на децата като личности, както и необходимата мотивация да полагат грижи за тях. В съдебната зала е изслушана и приемната майка, която е заявила, че желае да се грижи за децата и има възможност за това. Жената е обяснила, че има друго дете на 12 години, с което малките са изградили емоционална връзка. Като свидетел е изслушан и социалният работник по случая, която разказала, че между децата и приемната майка има изградена връзка, близначетата вече я разпознават по гласа и външния вид. А за двата месеца, в които децата са в приемното семейство, се наблюдава положителна промяна – както в развитието, така и в поведението им.

И докато собствените родители на близначетата отказват да се грижат за тях, в мисията за отглеждането и възпитанието им се оказва, че малчуганите имат дори приемна … баба – майката на приемния татко, която ги посещава всеки ден.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...