Акценти
Начало / Общество / Нарушение, съпътствано от арогантно поведение при проверка за тютюнопушене в заведения

Нарушение, съпътствано от арогантно поведение при проверка за тютюнопушене в заведения

проверки РЗИ

Екип на Регионалната здравна инспекция днес извърши поредните рутинни проверки за спазване на забраната за тютюнопушене в заведения. За да проследи как минават те, заедно  с тях беше и репортер на infopleven.

Проверени бяха шест заведения в централната част на Плевен. И още в първото инспекторите се натъкнаха на нарушение. На три от масите в заведението и на бара имаше препълнени с фасове пепелници и пушещи клиенти. След като се легитимираха, инспекторите обясниха на барманката, че има нарушение на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места, за което ще бъде съставен протокол. В отговор младото момиче се държа изключително арогантно. На доста висок тон апострофираше проверяващите, отказа да се легитимира, както и да предостави касов бон с данни на фирмата. Това наложи инспекторите да поискат касова бележка от клиентите. Арогантното поведение на барманката продължи с отказ не само да подпише констативния протокол, но и да получи екземпляр от него. Защо не глобявате тези, които пушат, а само нас, недоволстваше то.  Инспекторите обясниха, че не могат да го направят, ако не им покажат лична карта. Самите те нямат право да я изискват, освен ако при проверката не присъстват и представители на полицията.

В протокола инспекторите описаха подробно какво са констатирали и на базата на него се издава актът за нарушение. В конкретния случай те записаха, че „ в обекта се извършва тютюнопушене от клиенти. На три маси и  на бара са поставени пепелници, те са пълни с фасове и има клиенти, които пушат. На останалите седем маси няма пепелници и клиенти, които пушат. В момента на проверката представител на обекта е само барман, който се държи агресивно и не предприема действия за преустановяване на тютюнопушенето в обекта”.

В следващите пет кафенета нарушения не бяха констатирани. На повечето места присъстваха и управителите. Един от тях коментира, че има известен спад на клиентите, но причана не е само забраната за пушене, а и обедняването на хората. Но, ако ще има забрана за пушене, нека да е задължителна за всички, категоричен е той.  „А не някъде да се пуши, а на други места  – не. Моето лично мнение е, че законът, след като го има, трябва да се спазва, но да не се изпада в крайност, каквато е забрана за пушене дори в градините, които през зимата са изолирани с временни прозрачни прегради”, коментира управителят.

Рутинните проверки от РЗИ – Плевен ще продължат.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. и я да видим кой член ще цитирате за нарушен, за да е виновна фирма? Няма такъв. Фирмата пушила ли е? ако не е то не може да е виновна,щом трети лица извън нея пушат. лч.10 от ЗАНН го установява.
    Налагане на наказание без закон има в случая установено в ЕКПЧ. СЪД ЗА НАГЛИТЕ.