Начало / Култура / „Народен враг” на Плевенския театър наред с Шекспировия театър „Глобус” във „Варненско лято”

„Народен враг” на Плевенския театър наред с Шекспировия театър „Глобус” във „Варненско лято”

   Народен врагНай-мащабното международно театрално събитие в България  – „Варненско лято”, започва в морската ни столица. 22-то издание на международния театрален форум започва на 1 юни и ще продължи до 11 юни. Тази година мотото на фестивала е „Театър и общество: отново за хуманността“.

Въведението във фестивалната програма е тази вечер  в Галерия „Графит“ с представянето на видеоинсталацията „360° Цветана Манева“ на известния визуален артист и сценограф Венелин Шурелов.

 За официалната програма на 22-ото издание на Международен театрален фестивал „Варненско лято“ са селектирани 10 български спектакъла, между които и „Народен враг” на Драматично-куклен театър „Иван Радоев” – Плевен. Останалите заглавия са „Духът на поета“ на Народния театър „Иван Вазов“, „Волпоне“ на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, „Ревизор“ на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна, „Господин Пунтила и неговия слуга Мати“ на Младежки театър „Николай Бинев“, „Невидими № 3: ДОМ“ на Студио за документален театър „Vox Populi“, „Възвишение“ на Драматичен театър – Пловдив, „Скъперникът“ на Малък градски театър „Зад канала“, „Още веднъж, ако позволите…“ на Драматично-кукления театър във Враца и „Госпожа Министершата“ на Театър „София“.

Във Варна в рамките на Международния театрален фестивал  ще гостува и прочутият театър „Глобус“ от Обединеното кралство с постановката „Хамлет“. Лондонският Шекспиров театър „Глобус“ спира във Варна на 13 562-рия км от двегодишното си световно турне с „Хамлет“, посветено на 450-годишнината от рождението на великия Уилям Шекспир. Представлението на „Глобус” е на 3 юни т.г. и е един от акцентите в програмата на 22-рия МТФ „Варненско лято“- 2014. Турнето на „Глобус” ще завърши чак през 2016 г., когато ще бъдат отбелязани 400 години от кончината на Шекпир. Спектакълът ще е издържан в характерната за „Глобус“ естетика – всичко е акустично, без модерни микрофони, съсредоточено е главно и основно върху актьорската игра.

Сред събитията в съпътстващата програма на фестивала са дискусия и театрална „витрина“ от продукции, представяща пред чуждестранни експерти най-новото от съвременния български театър и танц. Домакини на фестивала са Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Държавен куклен театър – Варна, Градска художествена галерия, Фестивален и конгресен център, Археологическн музей – Варна и др. локации.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...