Акценти
Начало / Икономика / НАП – Плевен: Препоръчваме хората да подават декларациите си по електронен път

НАП – Плевен: Препоръчваме хората да подават декларациите си по електронен път

Декларациите за облагане на доходите и статистическите отчети да се подават по електронен път, призоваха днес от НАП – Плевен и Териториално статистическо бюро „Северозапад” по време на съвместна пресконференция. Темите на срещата бяха годишното приключване и подаване на декларации и статистически отчети за финансовата 2015 година, стартът на данъчната кампания за 2016 г. и новостите и акцентите през кампанията. На срещата с медиите разяснения по въпросите направиха Цветомила Потурлиева, директор на офис на НАП – Плевен, Веселка Костадинова –  гл.експерт „Анализи и планиране“ офис на НАП – Плевен, Елка Ангелова – главен експерт ТСБ Северозапад и Пламен Петков – началник отдел „Статистически изследвания“ ТСБ Северозапад от ТСБ Северозапад – Център.

Данните от кампанията до тук показват, че до момента в офис на НАП – Плевен има подадени 286 броя годишни данъчни декларации (ГДД) за доходите по чл.50 от Закона за облагане на доходите на физически лица, като от тях: 37 с електронен подпис, а 34 с Персонален идентификационен код (ПИК), съобщи Цветомила Потурлиева. 327 пък са годишните данъчни декларации по чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане за финансовата 2015 година, в това число 226 броя по интернет с електронен подпис.
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите тази година изтича на 3 май, тъй като 30 април е почивен ден, а 2 май е празник – Великден. Препоръчваме на хората да подадат декларации по електронен път, каза Потурлиева, като уточни, че за този призив има три причини – по-бързо, по-лесно и безпроблемно подаване. Подаването по електронен път дава възможност да се ползва отстъпка от 5% от данъка за довнасяне, ако декларацията бъде подадена до 31 март, лицето няма публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение (пр. неплатени фишове КАТ) и дължимият за внасяне данък бъде платен до 3 май.
С ПИК или електронен подпис могат да се ползват още над 20 други услуги – справки за задълженията си към НАП, за данък за колата, такса смет и данък сгради, да се подават осигурителни декларации, както и данъчни и осигурителни декларации и т. н. Акцентите на тазгодишната кампания са два: насърчаване на ползване на електронните услуги от клиентите на НАП и позната данъчната кампания. В офис на НАП – Плевен всички хартиени образци на формулярите са налични. Същите може да се намерят и в сайта на НАП на адрес www.nap.bg. Те са в текстови формат и могат да се попълват на компютър. На интернет страницата на НАП са публикувани и образците на годишните декларациис баркод. Формулярът с баркод изчислява автоматично дължимия данък след попълване на информация за получените доходи, внесените осигурителни вноски, ползваните облекчения и гарантира на клиентите на администрацията, че няма да допуснат технически грешки, тъй като дължимия данък се изчислява автоматично след попълване на приложенията за различните видове доход.

Другата новост през тази година е свързана с възможността за ползване на две нови данъчни облекчения: за деца и за деца с увреждания, припомни Потурлиева. Ако хората не са го ползвали през работодател, могат да го направят с подаване на данъчна декларация до 3 май, обясни тя. Облекчението за деца дава възможностсумата от годишните данъчни основи да се намали в зависимост от броя на децата: с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете; с 400 лв. – за две ненавършили пълнолетие деца; или с 600 лв. за три или повече ненавършили пълнолетие деца. Условията, при които е възможно да се прилага облекчението, се декларират в специалния образец на декларация по чл. 22В от ЗДДФЛ, която се прилага към годишната декларация за облагане на доходите. В образеца има поле за деклариране от другия родител, че за 2015 г. същият няма да ползва намалението.
Данъчното облекчение за деца с увреждания дава възможност сумата от годишните данъчни основи да се намали с 2000 лв. за отглеждане на дете с 50 или с над 50 на сто вид и степен на увреждане. Условията, при наличието на които е възможно да се прилага облекчението се декларират в специална декларация по чл.22Г, която се прилага към годишната декларация. Към формуляра се прилага копие от валидно решение на ТЕЛК/НЕЛК, както и декларация от другия родител, че за 2015 г. той няма да ползва намалението.
И двата вида облекчения (за деца и за деца с увреждания) се ползват до размера на сумата от годишните данъчни основи.

Акцент бе поставен по време на срещата и на здравните осигуровки и права. „Апелираме хората, които си възстановиха правата по-евтино, да не пропускат да плащат по 16,80 на месец, защото ако пропуснат един месец и отново изпаднат от осигуряване, ще трябва да платят вноски за пет години назад“, напомни шефката на НАП в Плевен.

Тя допълни, че плащането на данъци и осигурителни вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. За улеснение на клиентите на администрацията в офис на НАП Плевен има офис на обслужващата ни „Инвестбанк“ Плевен, където заплащането на данък върху доходите от физическо лице е безплатно, т.е. няма такса за банковия превод. Заплащането на данъците и осигурителни вноски може да стане и в последния ден, стига средствата да постъпят по сметки на Агенцията до края на следващия работен ден.

Повече информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки има на сайта на НАП. Допълнителна информация и телефонни консултации, клиентите на НАП в Плевен могат да получат на номер 064/898336 в офиса или на номер 0700 18 700 на цената на градски разговор в кол центъра на приходната агенция. Адресът на офис Плевен е ул.“Дойран“ №43 с работно време от 9.00 часа 17.00 часа, като се работи без обедна почивка. В дните, в които изтичат срокове ще работим до тогава докато има клиенти в салона за обслужване, посочи още Потурлиева. Въпреки това препоръчваме и насърчаваме гражданите да не чакат последните срокове, призова тя.

 

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...