Акценти
Начало / Общество / Напусна ни главният диригент на Плевенската филхармония Цанко Делибозов

Напусна ни главният диригент на Плевенската филхармония Цанко Делибозов

canko-delibozov

Напусна ни главният диригент на Плевенската филхармония Цанко Делибозов, информираха от културния институт. Маестрото си отиде от този свят внезапно днес, което шокира неговите близки, колеги, приятели. „Това е втора огромна загуба за нас, и то само седмица след кончината на цигуларката Цветанка Тодорова“, сподели с прискърбие директорът на Плевенската филхармония Евлоги Илиев.

Симфоничният оркестър за последен път свири на сцена под талантливата палка на маестро Делибозов преди два дни, на 21 октомври, в Габрово. В „Неочакван концерт” с участието на популярния актьор Рашко Младенов и музиканта Константин Цеков от рок групата ФСБ музикантите впечатлиха по неповторим начин публиката.

Цанко Делибозов е завършил Българската държавна консерватория при професор Влади Симеонов – специалност оркестрово дирижиране. След своето дипломиране е диригент на симфоничните оркестри във Враца, Видин и Варна. През 1980-81 година специализира в Санктпетербургската филхармония. От 1993 година е главен диригент на Русенска филхармония, а след обединението с операта е музикален директор на Оперно-филхармоничното дружество – Русе.

В продължение на две години е диригент на ОФД – Пловдив. През периода 2004 – 2006 година е диригент в Операта в Измир, Турция.

Носител е на награда от конкурса за диригенти “Николай Малко” в Копенхаген. В своята творческа биография диригентът има конкретно предпочитание към кантатно-ораториални произведения и рядка изпълнявани произведения от класически и съвременни автори, както и от българското музикално творчество. Дирижирал е българските балети “Козият рог” на Красимир Кюркчийски и “Нестинарка” от Марин Големинов, “Ромео и Жулиета” на С. Прокофиев и др., оперите “Аида”, “Травиата” на Верди, “Лучия Ди Ламермур” на Доницети и др. От 2006 г. Цанко Делибозов е диригент на Софийската опера. “Сюита в бяло” е втората балетна премиера (след “Козият рог” през декември”), на която е диригент-постановчик.

Маестро Делибозов беше главен диригент на Плевенската филхармония година и половина. В паметта на инструменталистите и певците, работили с него, ще остане завинаги с хормоничното си и позитивно излъчване, спокойния и ведър характер, професионализма, чувството за хумор, неповторимия си маниер на работа и изтънчения музикантски вкус.

Поклонението на маестро Делибозов ще се състои в зала „България“, София, на 25 октомври от 13.30 ч.

Поклон пред светлата му памет!

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Какъв шок! От какво е починал? не беше болен човек!
    Бог да го прости!